
"Si em veus, plora": la sequera destapa inscripcions del s. XV al fons dels rius alemanys
Les conegudes com a "pedres de la fam" indiquen el nivell mínim assolit en altres episodis de sequeres als rius alemanys
La forta sequera a Alemanya està deixant al descobert les anomenades "hungersteine", "pedres de la fam", que contenen advertiments, en alguns casos centenaris, relacionats amb el perill de fam que comportava el baix nivell dels rius.
"Si em veus, plora", diu la inscripció en algunes de les pedres que ara es poden tornar a veure i que formen part d'una tradició que es remunta fins al segle XV.
Aquesta llegenda apareix per exemple en una pedra trobada al riu Elba, que data del 1616.
Huiveringwekkend. Door de droogte in Europese rivieren komen er Hungersteine bovendrijven. Macabere waarschuwingen van onze 15e eeuwse voorouders over hongersnood.
Olaf Koens (@obk) August 11, 2022
'Wenn du mich siehst, dann weine'https://t.co/kbo03caaZX pic.twitter.com/CMTcMvfQQp
"If you see me, cry"
Prof Ray Wills (@ProfRayWills) August 14, 2022
Hungersteine
Hunger stones exposed as Europe faces historic drought
Low water level markings carved over centuries in Central Europe including German and Czech to mark low points in rivers during droughts#ClimateCrisishttps://t.co/erQsbyrE1e pic.twitter.com/WE7XaYHChA
Las recientes sequías en Europa volvieron a hacer visibles las "Piedras del Hambre" en algunos ríos checos y alemanes. Estas piedras se usaron para marcar niveles de ríos en bajo caudal que pronosticarían hambrunas. Este, en el río Elba, es de 1616 y dice: "Si me ves, llora" pic.twitter.com/2u7wuQKHG8
Historia y Arqueología (@redhistoria) August 16, 2022
Al segle XIX molts viatgers, en moments de sequera, van registrar les hungersteine i van escriure sobre aquests rocs. La sequera actual a Alemanya ha portat el nivell dels rius a mínims històrics, de manera que s'han trobat inscripcions que estaven completament oblidades.
A Saxònia, a l'est d'Alemanya, s'han trobat, segons el diari Sachsische Zeitung, dotzenes de hungersteine. Normalment, els qui escrivien l'advertiment també escrivien la data de la sequera que les va fer emergir.
A l'Elba, la inscripció més antiga data del 1417. L'advertència, "Si em veus, plora", és fàcil de relacionar amb les males collites i la fam que provocaven les sequeres.
N'hi ha de molt antigues, però en rius com el Rin aquests dies també han tornat a veure la llum inscripcions molt més modernes.


De la fam a les dificultats logístiques
Ara les collites continuen sent una amenaça, però també ho són les possibles interrupcions del transport fluvial que dificulten les cadenes de subministrament i poden afectar tota l'activitat econòmica.
A més dels problemes per a la indústria, la sequera i el baix nivell dels rius, també representen una amenaça ecològica. L'augment de la temperatura de l'aigua i el baix nivell dels rius creen, segons els experts, una combinació tòxica per als peixos i altres animals.
"Tenim poca aigua al Rin a causa de la sequera. A més, tenim altes temperatures a l'aigua i la combinació dels dos factors és tòxic per als habitants del Rin", explicava fa uns dies el climatòleg Karsten Brandt a la revista Der Spiegel.
Brandt assegura que el que està passant ja ho anunciaven els models sobre el canvi climàtic des de fa anys, encara que durant un temps s'hagi tingut l'esperança que Alemanya i Europa Central es veiessin menys afectades per la crisi.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàticaArqueologiaAlemanya