"Si m'assec, m'adormo": el difícil repte d'eliminar les guàrdies de 24 hores
- TEMA:
- Salut
"S'han fet sempre", aquesta és la resposta fàcil i molt repetida quan es qüestiona l'existència de les guàrdies mèdiques de 24 hores. Ara, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha dit que les vol eliminar aquesta legislatura perquè es considera un model que ha quedat anacrònic i no és bo, ni per a la seguretat del pacient, ni per a la salut i la conciliació dels professionals.
"Si m'assec, m'adormo", diu Laura Lozano Polo, adjunta del servei d'Urgències de l'Hospital de Sant Pau, quan porta prop de 20 hores treballant. Aquí, com a la majoria d'hospitals catalans, la plantilla del servei d'Urgències ja treballa per torns, però torns de 12 o 18 hores. I conviuen amb metges d'altres especialitats que, ells sí, fan les 24 hores.
"Les guàrdies de 24 hores cremen i et desgasten, i això cansa molt i et perjudica en l'àmbit personal i de salut", segueix relatant Lozano.
"Manca de concentració i possibilitats d'equivocar-se"
Els metges estan obligats a fer-les fins a l'entorn dels 50 anys, amb algunes diferències segons cada conveni. I el sistema sanitari, ara, se sustenta gràcies a això.
Són hores que s'afegeixen a la seva jornada ordinària. Tot i que el preu ha millorat recentment, es cobren molt per sota del que serien hores extraordinàries en altres sectors i no cotitzen per a la jubilació, però representen una part important -cap al 20%- de la retribució del professional.
Per això, i perquè estem en un context de falta de metges, segons societats científiques i sindicats, eliminar aquestes guàrdies de 24 hores és desitjable però molt difícil de fer.
Àlex Mayer, representant dels residents i metges joves del sindicat Metges de Catalunya, fa aquesta comparació:
"Crec que ningú pujaria a l'avió amb un pilot que portés 20 hores seguides treballant i, en canvi, ens podem trobar un anestesista, un ginecòleg o un cirurgià que t'opera i fa 20 hores que treballa".
Des de la Societat Catalana de Medicina d'Urgències i Emergències es té clar. "Això genera manca de concentració i possibilitats d'equivocar-se, per tant, tot això ha de canviar", diu la seva presidenta Mireia Puig.
Més pressió assistencial a les guàrdies actuals
No tenen res a veure les guàrdies d'avui amb les de fa anys. La pressió assistencial ha augmentat i s'ha fet més complexa, tal com descriu Lozano: "Tenim molt més pacient gran, molt més pacient de residència, que són pluripatològics, perquè la població que tenim s'està envellint".
Han passat a la història aquelles guàrdies en què el metge podia descansar algunes hores i només se'l cridava quan calia. Ara, més que guàrdies, el que es fa és atenció continuada, amb un gran volum de feina i més complicada.
"Però l'assistència sempre intentem que sigui correcta i adequada", assegura Lozano, "el que passa és que després nosaltres estem molt més cansats".
L'opció que alguns metges treballin sempre en horari de nit, com fan les infermeres, té inconvenients que detalla Puig:
"Seria complicat que aquest metge pogués fer docència i recerca, que estés vinculat a un equip clínic i que pogués estar a l'última de tots els avenços."
Model laboral per torns i més metges, possible alternativa
L'alternativa a les guàrdies de 24 hores no és fàcil ni, probablement, podrà ser igual per a tothom. "Per poder-les eliminar", explica Puig, "primer cal tenir clar un model laboral per torns, amb un sistema retributiu que incentivi moure's cap aquest model per torns. Incentivar vol dir retribució, però també vol dir més descansos o més capacitat de forjar la carrera professional".
El que està clar és que sense més metges i més diners és impossible, tal com assegura Àlex Mayer:
"Perquè si és a costa de cobrar menys o de treballar molts més dies -menys hores, però més dies- tampoc no té sentit".
El problema és que el context actual és d'una clara falta de metges, que anirà a més perquè els pròxims anys se'n jubilaran molts. I, a més, hi ha un canvi generacional en què els nous metges es replantegen les prioritats.
"La nostra professió és vocacional i ens agrada molt, però també ens agrada la nostra vida diària", reconeix Meyer, representant sindical de residents i metges joves, "i això pot ser que faci saltar alguns engranatges que fins ara havien funcionat".
Eliminar les guàrdies, una mesura difícil d'aplicar
Un model per torns ben articulat i remunerat, també podria animar que metges de més de 50 anys volguessin treballar nits i festius, aportant així la seva experiència al costat dels professionals més joves.
La solució, el que segur que no serà és ràpida. Requereix d'un debat profund amb els professionals, les societats científiques i els sindicats, i amb les comunitats autònomes que són les que paguen les nòmines i les que han de garantir l'assistència sanitària als ciutadans.
En tot cas, per a la Societat Catalana de Medicina d'Urgències i Emergències, ja és una bona notícia la declaració d'intencions del Ministeri: "És imprescindible i s'ha de començar a treballar en aquest sentit. Està clar que si és difícil i no ens hi posem, no farem mai res".
- ARXIVAT A:
- Salut