Sidru, l'avi sardanista: ballar sardanes comptant pebrots fregits

La història de l'home de 92 anys que encara balla sardanes amb l'ajuda de dos bastons
Agustí Forné Actualitzat
TEMA:
Cultura popular

Cal saber comptar els passos per ballar sardanes? Rotundament no. Isidre Artau Miquel té 92 anys, no en sap, no n'ha sabut mai i ha ballat tota la vida:

"Mai he sabut comptar. El cap no m'hi arriba, però miro i... pebrots fregits, pebrots fregits, pebrots fregits."

És la seva manera de comptar. Diu que un noi li va ensenyar a ballar de petit amb una gramola. Però les seves filles no abonen aquesta història. La Rosa assegura que va ser el padrí qui n'hi va ensenyar al Sidru, com el coneixen a Caldes de Malavella, el seu poble.

També diu que en va ensenyar les seves filles, "però elles no volien aprendre".
 

Les forces fallen

Que un senyor balli sardanes amb 92 anys no tindria res d'especial, si no fos que el Sidru ja no es pot posar a les rotllanes, perquè les forces fallen.

"Si m'hi posés, faria anar malament els altres i tinc por de caure", diu. Per això, des de fa dos anys, es posa al costat, però amb ajuda:

"Primer ho vaig intentar amb dues canyes, però no anava bé. Em van regalar dos bastons, els vaig arreglar i ja puc ballar."

Així que amb l'ajuda de dos bastons es posa al costat i balla i balla, siguin sardanes de 7 o de 10 tirades, llargues o curtes. La resposta de la gent sempre és la mateixa, queden parats i admirats.

Aquest pont va anar al 51è concurs de colles improvisades de Malgrat de Mar. Quan els organitzadors el van veure, van fer parar l'aplec i li van fer un petit homenatge.

"Ell està supercontent quan li diuen coses. S'envalenteix, i si fos per ell...", afirma la seva filla Ausencia.  "La gent l'anima. No sé si és bo o és dolent, però hi ha dies que prou feina tenim per arribar a casa", rebla la Rosa.


Pocs joves ballant

L'Isidre va ser pagès, de fet, encara ho és perquè té a cura de l'hort de casa. Això sí, si sap d'algun lloc on fan sardanes, hi volen anar. Fins quan? Diu que no ho sap:

"Això no ho sap ningú. No sé si avui arribaré a casa..."

El que tenen clar l'Isidre, la Rosa i l'Ausencia és que, si no es promociona més, la sardana es pot acabar d'aquí a poques generacions. "Els joves trien altres coses per passar-s'ho bé. Això del 'Coti x coti' ha anat bé, però...", diuen referint-se a la cançó de The Tyets

 

ARXIVAT A:
Cultura popular
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut