Silicosi: la malaltia pulmonar causada per tallar taulells de cuina que no són pedra natural
La silicosi, que es manifesta amb grans dificultats per respirar, apareix anys després d'haver estat exposat a la pols que s'aixeca en tallar aglomerats amb sílice
Aquest any, més de 500 persones han estat diagnosticades de malaltia pulmonar causada per la inhalació de sílice, la silicosi. La majoria han treballat o treballen de marbristes. La professió es diu així, però no només tallen marbre o granit, que són materials naturals. Al revés, ara manipulen sobretot materials diferents com els moderns taulells de cuina d'aglomerat, i amb els anys han caigut malalts perquè aquestes superfícies es componen sobretot de sílice.
De moment, la silicosi no té cura. Cal investigació, hi ha assaigs clínics amb nous tractaments antifibrosi, però s'han de desenvolupar. Ara, només la prevenció en pot evitar casos nous. Diumenge, La Marató de 3Cat d'aquest any està dedicada a la investigació contra les malalties respiratòries sota el lema "A ple pulmó".
Els marbristes que no tallen marbre, sinó aglomerats
Òscar Ramos va començar a treballar de molt jove a Sabadell, amb un taller propi on feien taulells per a cuines o lavabos, generalment amb pedres naturals, el marbre i el granit.
Ara, els talls i els polits es fan amb mascareta i sota un raig d'aigua que es recicla. Però quan l'Òscar va començar, els tallers dels marbristes eren un núvol de pols.
La sílice de la nova moda de taulells s'anava dipositant als pulmons i lesionant-los, sense que ningú els hagués advertit. De cop, l'Òscar va començar a tenir grans dificultats per respirar, que el van portar al trasplantament dels dos pulmons a 42 anys i a haver de tancar el taller.
"Veig aquest material i contínuament penso: perill, perill, perill"
En Juan Medina és marbrista a Tordera. Continua treballant, ja fa temps que hi posa totes les precaucions, però ja ha estat diagnosticat de silicosi. Creu que les marques d'aquests taulells van avisar massa tard del que podia passar si se'n respirava la pols, i que potser al començament ho van amagar.
"En el meu cas, no va ser fins al cap d'uns anys, que no sé si és quan ho descobreixen o si ja se sabia, que comencen a posar una etiqueta que és un material perillós. Però el mal ja estava fet. Un cop se't fica als pulmons, doncs ja ho tens".
La silicosi d'ara, més agressiva
La nova silicosi no és com la dels antics miners, és més agressiva i ràpida, i òbviament pot causar la mort. El tabac encara agreuja més els riscos. Les petites partícules de sílice es fiquen als alvèols pulmonars, la part final de les vies aèries, i les defenses del cos es posen en marxa.
El doctor Anselmo López Guillén és especialista en les malalties com la silicosi, coordina l'Observatori Internacional de Pneumoconiosi a Espanya. Explica que quan una partícula de sílice s'enganxa als alvèols pulmonars fa una ferida microscòpica i es posen en marxa les defenses del cos per envoltar-la i que no creixi:
"Això és el que produeix el nòdul silicòtic, aquests punts que veiem en les radiografies més endavant."
"Tots els estaments estem més o menys implicats i conscienciats a aplicar totes les mesures per evitar aquesta malaltia", explica el doctor:
"Per exemple, una opció seria tenir biomarcadors per detectar si la inhalació d'aquestes partícules de sílice li està fent mal al malalt per retirar-lo de la indústria, de la seva activitat."
El porcellànic, l'alternativa que s'està posant de moda
Els clients continuen demanant per als taulells de cuina o de lavabo aquests materials d'aglomerat que tenen tanta versatilitat i varietat de colors, sense saber el que poden causar als que els manipulen. Santi Torres, president de l'Associació Catalana de Marbristes, explica, però, que s'està detectant un canvi amb materials encara més nous:
"Aquestes empreses d'aglomerats de quars fan grans campanyes de màrqueting, però ara hi ha una evolució cap al porcellànic, un altre tipus de material amb molta menys sílice, que esperem que limiti aquest increment dels casos de silicosi."
Un bri d'esperança per al sector, perquè els petits tallers no poden deixar de treballar amb els materials preferits dels clients. Uns clients que, per cert, no corren cap perill per tenir a casa instal·lats aquests taulells.