Simón avisa que caldrà prendre "mesures dràstiques" a Madrid si la situació empitjora
- TEMA:
- Coronavirus
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat que hi ha un "cert nivell" de transmissió comunitària del coronavirus a tot l'estat espanyol, tot i que és desigual entre comunitats autònomes. Simón ha avisat que a Madrid, una de les autonomies amb un increment més important de casos, s'hi hauran de prendre "mesures dràstiques" si la incidència segueix creixent.
En la roda de premsa d'aquest dilluns a la tarda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha dit que a Madrid s'ha d'actuar amb "rapidesa" i ha apuntat a un confinament o una limitació de la mobilitat com la que s'ha fet al municipi de Tielmes, com a possibles opcions:
"No sé si ha de ser un confinament, perquè en un poble és relativament senzill fer-ho, o han de ser altres mesures relacionades amb la mobilitat de les persones sense restringir la mobilitat perimetral."
Simón ha dit que el govern autonòmic de Madrid està fent els "esforços que ha de fer", tot i que ha posat èmfasi en el fet que cal actuar "ràpid":
"L'únic problema amb Madrid és que les coses s'han de fer ràpid, a Madrid el virus està evolucionant ràpid, tenen un nombre [de contagis] important i s'ha de fer ràpid."
La Comunitat de Madrid ha registrat 1.326 nous casos de Covid-19, 332 en les últimes 24 hores, i 14 morts en hospitals al llarg d'aquest diumenge, segons el darrer informe de situació de la pandèmia.
Aposta per un inici de curs presencial
Simón ha tornat a apostar per un retorn a les aules presencial però ha remarcat que cal arribar-hi en "una situació favorable". Ha defensat que cal fer un "esforç" perquè de cara a l'inici de les classes la transmissió sigui "suficientment baixa" perquè la transmissió "no suposi un problema".
El responsable de Sanitat ha reconegut que la tornada a les aules és una "oportunitat perquè el virus es transmeti de forma més fàcil" i, per això, ha remarcat la necessitat de "mesures de seguretat suficients". En cas que no es pugui garantir aquesta seguretat, caldrà "replantejar" com es torna a l'escola:
"Crec que podem arribar a l'inici de l'escola amb una situació favorable perquè el risc associat a l'escola sigui mínim."
Simón no ha volgut especular sobre què decidiran els ministeris d'Educació i Sanitat amb els consellers autonòmics aquest dijous, però sí que s'ha mostrat convençut que "es pot tornar a l'escola amb prou mesures de seguretat perquè no suposi un risc poblacional".
Sobre les mesures anunciades aquest dilluns per la Generalitat, Simón ha opinat que poden ajudar a aconseguir una reducció de la transmissió del virus però que cal que la població "posi de la seva part" perquè tinguin l'impacte esperat.
Un hivern amb menys grips i refredats
El responsable de Sanitat ha apuntat que, de cara a la tardor i l'hivern, espera que hi hagi menys refredats i menys contagis de la grip comuna, gràcies a l'ús generalitzat de la mascareta i a la reducció de la transmissió entre països de l'hemisferi nord i l'hemisferi sud.
"Continuarem portant mascareta, de manera que es mantindrà aquesta reducció del risc. I la grip, que en els països del nord es veu molt afectada per com evoluciona als països de l'hemisferi sud, en el nostre estiu que és el seu hivern, també està molt controlada."
En la majoria dels països de l'hemisferi sud també hi ha hagut confinament, ús de mascaretes i, per tant, una reducció de la grip, segons ha assenyalat Simón. Per tant, considera que "per lògica" el que hauria de passar és que es reduïssin els casos durant la propera tardor i hivern.
El remdesivir "no és la panacea"
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries també ha explicat que Sanitat preveu que l'enviament de remdesivir, l'únic antiviral autoritzat per combatre la Covid-19, per part de la Comissió Europea arribi aquest dimarts.
Tanmateix, Simón ha afirmat que el medicament "no és la panacea" ni tampoc "fonamental" per al tractament de pacients de coronavirus, perquè té poc impacte en la letalitat o severitat dels casos de Covid-19:
"Que ningú pensi que és la panacea en el tractament, n'hi ha d'altres que han produït un impacte equivalent en la curació o potser millor, tot i que sense reduir l'hospitalització."
El director del CCAES ha explicat que la compra de tota la producció a la casa mare que van fer els Estats Units farà que hi hagi moments amb problemes de subministrament perquè el fabricant "no assegura tenir prou estoc per cobrir la demanda europea".
És per això que el Ministeri de Sanitat ha demanat utilitzar-lo només en el grup de pacients sobre el qual el fàrmac ha demostrat eficàcia terapèutica.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut Comunitat de Madrid