Simón avisa que la vacuna de la Covid pot crear una "falsa percepció" de seguretat
L'epidemiòleg alerta que la immunitat al coronavirus es genera una setmana després de rebre la segona dosi
Vacunar-se contra la Covid no genera immunitat de forma immediata, segons ha dit Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.
Simón ha recordat que es pot tenir la Covid fins i tot amb la vacuna "acabada de posar" i això "generarà un problema important de percepció de risc o de percepció d'efectivitat de la vacuna".
L'alerta arriba el mateix dia que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que les primeres vacunes de Pfizer-BioNTech arribaran a Espanya la setmana de Reis i que la Generalitat ha marcat al calendari la data del 4 de gener com a inici de les vacunacions.
Simón, en una roda de premsa, ha destacat que la immunitat no arriba fins "al cap d'un temps", unes quatre setmanes, d'haver-se vacunat. Tres setmanes després de la primera dosi, s'administra la segona. I encara ha de passar una setmana perquè la vacuna sigui efectiva i generi la immunitat esperada.
Per això, l'epidemiòleg demana extremar les precaucions per evitar contagiar-se en aquest impàs:
"Durant tot aquest temps estem exposats a una infecció, i, com més alta és la incidència acumulada, més probabilitat hi ha que una persona que hagi començat el procés de vacunació o que hagi de començar-lo en els pròxims dies hi pugui estar exposada."
A banda, per aconseguir la immunitat de grup, cal que la vacunació arribi aproximadament al 70% de la població.
Un "estancament" en el descens dels casos
El director del CCAES ha reconegut que és molt difícil arribar a l'objectiu actual d'una incidència acumulada de 25 o 50 casos per 100.000 habitants.
Les dades d'aquest dilluns indiquen un repunt fins als 193,65 casos. Segons ha explicat, s'observa un "aparent estancament" en el descens de les últimes setmanes. Simón confia que no hi hagi increments importants, tot i que ha admès que tampoc els poden descartar.
Si el pont de la Constitució no té un impacte molt negatiu, ha afegit, la incidència acumulada es podria arribar a rebaixar força:
"Si, de debò, ens prenem les mesures seriosament, a finals d'any podríem estar en una incidència de 150 casos per cada 100.000 habitants o per sota".
Tot i que amb el Nadal pel mig ha considerat arriscat donar una xifra, s'ha mostrat confiat que es pugui rebaixar o, "com a mínim", que no pugi.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Vacunes