Dos homes amb mascareta passegen per Almeria (EFE / Carlos Barba)

Simón creu que Espanya està preparada per respondre "ràpidament" a un possible rebrot

Les funeràries notifiquen 37 morts per coronavirus a Catalunya en les últimes 24 hores
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Espanya es manté per sota dels 300 nous positius de coronavirus diaris, una dada que, segons el director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, confirma la "bona tendència" dels últims dies.

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, en les últimes 24 hores, Espanya ha registrat 83 morts per Covid-19 i 295 nous casos confirmats, un augment de 24 defuncions i 10 positius respecte a aquest dilluns. La majoria de les defuncions es concentren a la Comunitat de Madrid (31) i Catalunya, on el ministeri en notifica 25, sis més de les morts comunicades per la Conselleria de Salut.

En total, des que va començar la pandèmia de coronavirus, a l'estat han mort 27.778 persones i s'han confirmat 232.037 casos.

De les 17 comunitats autònomes, a set no hi ha hagut cap mort i, tret de Madrid i Catalunya, a la resta la xifra de defuncions és inferior a vuit. Es redueixen els ingressos hospitalaris (166, sis menys que el dia anterior) i els ingressos a les UCI (11, quatre menys que dilluns).

 

 

Risc de rebrot cada cop més reduït

Fernando Simón ha destacat que l'evolució de les dades permet escurçar cada vegada més el temps entre l'inici de símptomes de la malaltia i el diagnòstic. Segons el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, aquest temps ja se situa en les primeres 48 hores. Això fa pensar que, davant d'un possible rebrot de coronavirus, es podria "localitzar a temps i contenir-lo":

"Això ens permet pensar que, en cas que hi hagués brots o rebrots de l'epidèmia, seríem capaços de localitzar-los potser prou a temps per poder reaccionar ràpid i contenir-los de la manera més ràpida possible"

Simón, però, creu que cal ser prudents per "aconseguir que el risc de rebrot es redueixi al mínim". És per això que ha demanat a la població que, si algú presenta símptomes, s'aïlli a casa i no exposi la resta de ciutadans al risc de contagiar-se.

 

El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón (EFE / La Moncloa)

 

En aquest sentit, l'endemà que es conegués l'acord per ampliar l'obligatorietat de portar mascareta, ha demanat que els ciutadans se la posin quan no puguin mantenir les distàncies de seguretat o davant "qualsevol dubte" de risc d'exposar-se o exposar els altres al virus:

"El primer pas és sortir de casa amb la mascareta i, a partir d'aquí, valorar les situacions"

 

 

Nega que Europa "subestimés" el risc del coronavirus

En la mateixa roda de premsa, Simón ha negat que la Unió Europea subestimés el risc d'un possible brot de coronavirus al continent. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha explicat que a la reunió que es va fer a Estocolm a finals de febrer del Centre de Prevenció de Malalties Infeccioses de la UE es va canviar l'agenda prevista per centrar-se exclusivament en el virus.

Simón ha dit que "en cap moment es va subestimar el risc", en un moment en què Espanya era l'únic país de la UE que havia identificat casos importats que no procedien de la Xina. A la reunió, ha explicat, es va valorar quines mesures es podien prendre per prevenir la transmissió en els països amb el nivell de propagació que hi havia aleshores:

"Si bé hi havia casos importats i petits nuclis de transmissió local en aquell moment ben idenficats, hi havia risc, però les mesures de control havien de ser factibles"

A partir del moment que Itàlia va registrar un increment molt important de casos, "les coses van canviar de manera molt important per a tots els països europeus", ha dit Simón.
 

37 morts notificats per les funeràries a Catalunya

En les últimes 24 hores, a Catalunya hi ha hagut 37 morts per coronavirus, segons han notificat els serveis funeraris a la conselleria de Salut. Des del començament de la pandèmia, les funeràries han notificat un total de 11.703 defuncions per coronavirus o com a sospitosos.

D'aquestes defuncions, 6.385 han mort a un centre hospitalari o sociosanitari, 3.609 a una residència i 669 al domicili. Sobre la resta de casos no hi ha prou informació per poder-los classificar. La dada sobre les morts a un centre hospitalari, però, és inferior a la que Salut va comunicar aquest dilluns.

 

Professionals sanitaris de l'Hospital Clínic de Barcelona (ACN / Francisco Àvia - Hospital Clínic)

 

Segons informa el departament, fins ara a Catalunya hi ha hagut un total de 62.978 casos positius de Covid-19. L'endemà que els casos es reduïssin en 3.293 per un error de recompte al laboratori d'un centre hospitalari, els nous positius han pujat en 2.830.

D'altra banda, hi ha 206.494 casos possibles d'infecció de coronavirus: persones que presenten símptomes de la malaltia i que un metge ha classificat com a possible cas, però no se'ls ha fet cap prova diagnòstica.

Pel que fa a les altes hospitalàries, se n'han comptabilitzat 36.402, de les quals, 403 aquest dimarts.

Des del començament del brot de coronavirus, un total de 4.005 persones contagiades del virus han estat ingressades de gravetat. Actualment, els pacients de Covid-19 ingressats a les UCI dels hospitals catalans són 265.

A les residències de gent gran catalanes, hi ha 13.161 positius confirmats de coronavirus i 36.140 persones més classificades com a casos sospitosos. Dels treballadors dels geriàtrics catalans, 3.090 estan aïllats per confirmació o sospita d'haver estat contagiats.

 

 

El País Valencià no demana passar a la fase 2

La Generalitat valenciana ha decidit "per prudència" i "responsabilitat" no demanar al inisteri de Sanitat que les províncies de Castelló, València i Alacant passin a la fase 2 del pla de desescalada.

El País Valencià continuarà una setmana més en la fase 1 per "protegir la salut" de la ciutadania. Dels 24 departaments sanitaris valencians, 14 fa només dos dies que són a la fase 1 i els altres 10 hi són des del dilluns 11 de maig.

 

En els darrers dies, segons ha explicat la consellera de Sanitat valenciana, Ana Barceló, hi ha hagut una lleugera pujada en l'índex de reproducció del virus, del 0,66% al 0,85%.

Barceló ha qualificat de "fonamental" que les tres províncies valencianes avancin juntes.

 

 

La consellera de Sanitat de la Generalitat Valenciana, Ana Barceló (EFE / Ballesteros)
ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut