Personal d'una ambulància, a Jaén
Personal d'una ambulància, a Jaén (EFE / José Manuel Pedrosa)

Simón destaca que Espanya redueix la transmissió del virus més ràpid que altres països

La Conselleria de Salut informa de 20 morts i 61 nous positius de coronavirus aquest dimecres

Actualitzat

El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que la reducció del ritme de transmissió del coronavirus a Espanya va més ràpida que en altres països, com Itàlia, on l'epidèmia va començar almenys una setmana abans.

En la roda de premsa diària per informar sobre l'evolució del brot de Covid-19, Simón ha admès que, en els darrers dies, el descens de nous casos no és tan acusat com en les setmanes anteriors, però ho ha atribuït al fet que s'estan fent més proves PCR i a la detecció precoç dels positius:

"En realitat, estem veient que, malgrat fer més PCR, estem mantenint un ritme descendent. Això vol dir que la transmissió podria ser, fins i tot, menor."

 

Quart dia seguit per sota dels 100 morts

La xifra de morts amb coronavirus a Espanya continua per sota del centenar per quart dia consecutiu. Aquest dimecres, les noves defuncions han pujat a 95, lleugerament per sobre de les 83 registrades aquest dimarts. També ha augmentat el nombre de contagiats, fins a 416, 121 més que el dia anterior.

Des del començament del brot de coronavirus, a l'estat han mort 27.888 persones per la Covid-19 i se n'han contagiat 232.555 persones. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, la Comunitat de Madrid i Catalunya tornen a ser les regions amb més casos i més morts: 40 defuncions i 63 positius a Catalunya, i 18 morts i 217 casos a Madrid.

 

El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón
El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón (EFE / La Moncloa)

 

Des d'aquest dilluns, Sanitat aplica un nou sistema de notificació de dades i adverteix que hi pot haver "variacions, d'un dia a l'altre" en els casos totals, perquè les autonomies "estan validant i depurant les sèries de dades".

Per exemple, els positius diagnosticats amb tests PCR en les últimes 24 hores són 416, encara que la diferència del total de casos notificats respecte al balanç d'aquest dimarts és de 518. Això també passa amb les hospitalitzacions, els ingressos a les UCI i les morts, els totals dels quals també "poden variar respecte a dies previs".

Simón ha dit que les xifres d'aquest dimecres no el sorprenen perquè són "coherents i molt concordants amb dies previs". Simón ha assenyalat que indiquen "una evolució molt favorable" de l'epidèmia, perquè només 172 dels casos nous han començat a notar símptomes els darrers set dies.

Sortir de casa amb la mascareta "a la butxaca"

Pel que fa a l'ús de mascaretes, Simón ha admès que l'escassetat que hi havia durant les primeres setmanes del brot va propiciar que fossin "prudents" a l'hora de proposar certes mesures, però ha afirmat que això no va modificar els riscos. Ha insistit en el missatge que ja ha donat diverses vegades els darrers dies:

"La distància de seguretat és la millor protecció."

Sobre la nova ordre que obliga a portar mascareta en espais tancats i a la via pública si no es pot mantenir una distància de dos metres amb l'altra gent, ha assenyalat que és important "portar-la la butxaca" per poder-la utilitzar quan calgui.

 

Una dona passeja per La Corunya amb mascareta
Una dona es passeja per la Corunya amb mascareta (EFE / Cabalar)

 

20 morts i 61 nous positius a Catalunya

A Catalunya, fins aquest dimecres hi ha 63.259 casos confirmats de coronavirus. Són 281 casos més que la xifra que es va donar aquest dimarts, però el Departament de Salut només n'atribueix 61 a aquest dimecres.

Segons la informació del Departament de Salut, a més, a Catalunya hi ha 211.049 casos de persones amb símptomes de coronavirus i que un professional facultatiu ha classificat com a cas possible d'infecció.

 

Evolució diària de casos confirmats de coronavirus a Catalunya des de l'inici de l'epidèmia
Evolució diària de casos confirmats de coronavirus a Catalunya des de l'inici de l'epidèmia

 

Segons les dades dels serveis funeraris, un total de 11.723 persones han mort a Catalunya per la Covid-19, 20 més que el dia anterior.

D'aquestes defuncions, 6.541 s'han produït en un centre hospitalari o sociosanitari, 3.913 en una residència i 771 al domicili. La resta són casos sense prou informació per classificar-los.

 

La xifra de morts per coronavirus a Catalunya manté la tendència decreixent de les darreres setmanes
La xifra de morts per coronavirus a Catalunya manté la tendència decreixent de les darreres setmanes

 

A les residències de gent gran, a dia d'avui, hi ha 13.220 persones confirmades com a positius de coronavirus i 36.186 persones més classificades com a casos sospitosos. Entre els treballadors dels geriàtrics catalans, hi ha 2.990 persones aïllades per sospita o confirmació de contagi.

Des que va començar el brot de coronavirus, a les unitats de cures intensives dels hospitals catalans hi han ingressat 4.005 pacients de coronavirus. Actualment, hi ha 245 ingressats de gravetat pel virus.

Pel que fa a les altes hospitalàries, se n'han comptabilitzat 36.579 des de l'inici de l'epidèmia.

 

 

Una professional sanitària atén una pacient en un CAP de Barcelona
Una professional sanitària atén una pacient en un CAP de Barcelona (EFE / Enric Fontcuberta)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut