Símptomes i factors de reinfecció amb la BA.5, la variant d'òmicron gairebé majoritària
Fa pujar els contagis, però no la gravetat: se sent fatiga, tos, febre i mal de cap
Un estudi del Biomedical Pioneering Innovation Center de la Universitat de Pequín ha conclòs que les persones que es van infectar amb la variant de la covid-19 òmicron poden tornar-se a infectar amb les seves subvariants encara que hagin rebut la dosi de reforç.
L'última subvariant, la BA.5, ha entrat amb molta força a Catalunya i ja s'acosta al 50% dels casos. És per això, sobretot, que estan augmentant els contagis. Aquest serà, de nou, un estiu amb covid, però per ara lluny d'increments explosius d'altres moments.
Com explica Tomàs Pumarola, que és cap de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, els estudis apunten que la gent que es va infectar amb la primera variant d'òmicron tenia molta més protecció davant de la segona, mentre que tenen molta més facilitat per reinfectar-se ara, amb la cinquena.
Pumarola també apunta, però, que és un infecció benigna, sense gravetat. La protecció davant les formes greus es manté en general, i les dades, almenys per ara, fan pensar que difícilment es repetiran onades com les que hem viscut.
Vacunes contra variants
L'estudi xinès, publicat a la revista científica Nature, detalla que els vacunats i infectats amb òmicron BA.1 sí que van desenvolupar anticossos tant contra aquesta subvariant com contra la primera variant del virus, però no així contra altres subvariants, com la BA .4 o la BA.5, que s'estan expandint més de pressa, perquè tenen algun mecanisme que els permet eludir aquests anticossos.
A més, aquests investigadors xinesos adverteixen que les noves vacunes en desenvolupament contra la covid-19, adaptades a la variant òmicron BA.1, "poden no assolir una protecció d'ampli espectre contra les noves variants d'òmicron":
"Els nostres resultats indiquen que òmicron pot evolucionar amb mutacions per evadir la immunitat humoral provocada per la infecció amb BA.1."
Pel que fa a possibles tractaments, l'estudi diu que les dosis bebtelovimab, de Lilly, i cilgavimab, que forma part del fàrmac ja aprovat Evusheld, d'AstraZeneca, "encara poden neutralitzar eficaçment la BA.4 i la BA.5", segons els experiments que han fet al laboratori.
La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha confirmat aquest dijous a Catalunya Ràdio que els nous casos "són poc simptomàtics i es resolen bé al cap d'uns dies", si bé ha instat a no abaixar la guàrdia. Per això considera "importantíssim" que la ciutadania es vacuni amb la tercera dosi, i veu innecessari inocular "de manera immediata" la quarta dosi a persones de més de 80 anys davant la situació epidemiològica actual.
Els símptomes de la BA.5
Les variants BA.4 i BA.5 es van descobrir per primera vegada a Sud-àfrica, a l'abril i al maig. Com altres variants d'òmicron, tendeixen a tenir una evolució més suau, ja que s'instal·len menys als pulmons i més a les vies nasals superiors, i provoquen símptomes com febre, fatiga i pèrdua de l'olfacte.
Segons l'agència de salut pública francesa, els signes clínics més freqüents en cas d'infecció per les variants són fatiga, tos, febre i mal de cap.
A més, "la probabilitat de presentar anòsmia --pèrdua de l'olfacte-- i agèusia --pèrdua del gust--, però també nàusees, vòmits i diarrea, és més alta per als casos de BA.4 i BA.5, en comparació amb els de BA.1", diu un estudi de l'agència publicat el dia 15 d'aquest mes.
La durada dels signes clínics és de mitjana de 7 dies per als casos BA.4 i BA.5, davant de 4 dies per als altres casos d'òmicron.
- ARXIVAT A:
- Covid-19ÒmicronCoronavirus