Imatge de l'estudi de la Universitat de Florida sobre la propagació de les partícules quan respirem, parlem o esternudem

Simulació en imatges: La diferència entre portar la mascareta ben posada i no dur-ne

Alguns vídeos amb simulacions de les partícules d'aigua que expulsem quan respirem o esternudem mostren l'efectivitat i la importància de portar mascareta
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Portar mascareta a Catalunya serà obligatori a partir d'aquest dijous, també quan es pugui mantenir la distància de seguretat. Amb aquesta mesura el govern català pretén frenar el ritme de contagis de coronavirus.

L'executiu considera que l'augment de casos justifica portar-ne sempre, amb algunes excepcions, com les de fer exercici o estar menjant o bevent. Però sabem exactament per què és tan important portar-ne?

Propagació de les partícules

Nombrosos estudis fets amb simulacions mostren com poden arribar a viatjar les partícules d'aigua quan respirem, parlem o esternudem. Tot i que la teoria l'hem anat sentit tots aquests mesos, ara tenim l'oportunitat d'observar-ne imatges. Captar aquestes minúscules gotes d'aigua que poden contenir el virus és molt complicat; gairebé impossible amb una càmera convencional. Per això s'han utilitzat tècniques molt diverses.

En aquest estudi fet per científics i professors de la Universitat Florida Atlantic es pot veure en una simulació l'impacte que fan les micropartícules en sortir del nas i la boca i el seu recorregut segons el tipus de mascareta que s'utilitza.

Amb aquesta llum làser combinada amb una nebulosa sintètica aconsegueixen mostrar una simulació del recorregut de les partícules. Quan el maniquí no porta cap protecció, és a dir, que va sense mascareta, les partícules aconsegueixen arribar a 3,6 metres de distància. A mesura que van col·locant mascaretes al maniquí, aquesta distància es redueix i arriba fins i tot als 20 cm en cas d'una de les mascaretes anomenades FFP1. En la mateixa línia que aquest estudi de la Universitat de Florida també hi ha altres publicacions que demostren el mateix.

 

 

 

 

A la televisió pública japonesa, l'NHK, durant el mes de març han emès també reportages que inclouen simulacions d'aquest estil. Queden així documentades algunes trobades entre persones on es pot observar el viatge que fan les partícules en parlar o, fins i tot, com algunes d'elles poden quedar suspeses a l'aire durant un temps. També es pot observar  a través de gràfics i imatge en 3D el comportament d'aquestes partícules en un espai tancat i amb la presència de diverses persones.

Estudis visuals per ajudar a conscienciar la població de l'ús de les mascaretes i el distanciament social

En tots aquests estudis i treballs queda també palès que portar mascareta però no dur-la ben posada també té molts riscos. És per això també que durant aquest mesos la xarxa s'ha omplert de vídeos divulgatius on s'ofereix molta informació de l'ús correcte de la mascareta i del nivell de protecció que s'ofereix segons la seva tipologia.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut