Simularan un rebrot de Covid a La Gomera per provar l'app de rastreig del govern espanyol
El sistema funcionarà durant 15 dies i la intenció és estendre'l a altres punts a partir de la tardor
El govern espanyol farà, entre el 26 de juny i el 13 de juliol, una prova pilot de la seva nova aplicació per a mòbil per rastrejar els contactes amb persones infectades de coronavirus.
L'experiència serà a l'illa canària de La Gomera i destaca sobre d'altres perquè simularan 300 contagis de coronavirus entre els 3.000 residents de l'illa que esperen que s'instal·laran l'aplicació.
Quan una persona sigui un positiu confirmat haurà d'introduir la informació i l'app avisarà els contactes. El mòbil els avisarà quan hagin estat, els últims quinze dies, a prop d'un afectat durant més d'un quart d'hora i a menys de dos metres de distància.
La utilització sempre serà voluntària.
El govern espanyol assegura que la privacitat està garantida
Segons fonts governamentals, la tecnologia triada es basa en el protocol p3t, per connexió Bluetooth, que evita que s'hagi d'activar la geolocalització. Està considerat el més descentralitzat. Insisteixen que és el sistema més "respectuós" amb la privacitat dels usuaris perquè només s'envien al servidor uns identificadors xifrats.
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el contracte amb l'empresa Indra --per valor de 330.537,52 euros-- per tirar endavant la prova pilot de l'aplicació, compatible amb iOS i Android.
Segons el resultat, es decidirà si es desplega l'aplicació a tot l'Estat i arriba a Catalunya. De fet, fonts del govern espanyol asseguren que l'última paraula per aplicar aquest sistema la tindran les comunitats autònomes, que decidiran si hi volen implicar els seus sistemes de salut.
Altres països ja fa dies que han presentat les seves aplicacions de rastreig de contactes i són habituals a països com la Xina o Corea del Sud. Però no han estat exemptes de controvèrsia.
A França, on l'app també funciona per Bluetooth, la fórmula escollida va ser objecte d'un debat intens al Parlament sobre les llibertats, el dret a la intimitat i la protecció de dades.
A Noruega es van veure obligats a retirar la seva aplicació, que requeria l'activació del GPS, arran de les queixes de la seva autoritat de protecció de dades.
A Espanya, a principis d'abril una altra app del Ministeri de Sanitat que tenia com a objectiu avaluar els símptomes de ciutadans ja va aixecar polseguera perquè preveia la geolocalització de qui la fes servir.