S'intensifiquen les negociacions entre Junts i el PSOE pel traspàs de competències en immigració
Amb un termini que acaba a final d'any, els dos partits mantenen la discreció i s'han abocat a una negociació in extremis
Montse Castany Fulla
Sotscap de política de TV3
"Hi estem treballant", "discreció", "les converses s'estan intensificant". Són els missatges que arriben de fonts de la negociació entre Junts i el PSOE per tancar un acord sobre el traspàs de competències en immigració. Converses amb el compte enrere en marxa perquè es van posar com a termini final d'any i queden dos dies justos.
El traspàs integral de competències en immigració que reclama Junts no és un acord d'investidura. Junts va aconseguir aquest compromís del PSOE al gener de l'any passat en una negociació in extremis per la votació dels primers decrets de la legislatura de Pedro Sánchez. I sembla que, si es tanca un acord, potser també serà in extremis.
Aquest últim mes de negociacions començava amb diferents avisos de Junts tant pels incompliments del pacte d'investidura com d'altres acords.
El secretari general, Jordi Turull, deia des d'Amposta que quedaven "serrells importants" per tancar un acord en immigració. I era Carles Puigdemont qui donava el cop de puny sobre la taula. En una roda de premsa des de Brussel·les per fer balanç dels acords amb els socialistes, el president de Junts assegurava que "les coses no van bé i ha arribat el moment d'un punt d'inflexió o de deixar-ho córrer."
Puigdemont reptava el president Sánchez a una qüestió de confiança. Aquell mateix dia, el grup parlamentari de Junts al Congrés registrava la petició a la Mesa que, aquest gener, decidirà si l'admet a tràmit o no. La Moncloa no va tardar a respondre que no entrava en els seus plans.
Les negociacions, però, no es van trencar i a les portes de Nadal, Jordi Turull deixava de banda "els serrells importants" i assegurava que "si hi ha la voluntat política de complir el que es va acordar, que és una cosa molt senzilla del fet que Catalunya disposi dels instruments per la gestió integral de totes les qüestions relacionades amb la immigració, si hi ha aquesta voluntat política, amb els dies que queden abans d'acabar l'any, hauria de ser possible".
Què vol Junts?
Junts vol el traspàs integral de les competències: que la Generalitat pugui decidir i legislar sobre el model, i per això caldrà una llei catalana d'immigració. Integral, expliquen, també vol dir que la Generalitat sigui la màxima responsable en tota la cadena de la gestió: resoldre permisos de residència curta i llarga durada, sobre el reagrupament familiar, el control de fronteres, les propostes d'expulsió, els permisos de llarga durada, i decidir quin nivell de català s'haurà d'acreditar, per exemple, per al permís de residència. Junts considera que la llengua és essencial per a la integració.
En l'entrevista a TV3 des de Brussel·les, Carles Puigdemont ho resumia així: "Aquí o hi ha el que és una delegació de competència o fer de finestreta única de l'estat espanyol i fer la feina mecànica, administrativa, però que la decisió la prengui un altre, això no ho farem."
Les reticències del PSOE
El govern espanyol, però, s'ha mostrat reticent a l'assumpció de competències total per part de la Generalitat, especialment en matèria de fronteres.
En resposta a una pregunta parlamentària de Junts al Congrés, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, assegurava que "el control de fronteres i d'immigració són competència exclusiva de l'Estat i no és susceptible de ser transferida".
Marlaska afegia, però, disposició d'entesa en molts altres aspectes relacionats amb la immigració que, deia, sí que poden ser competència de les comunitats i sobre les quals es pot treballar.
Ja es veurà si abans de dimarts s'anuncia algun acord i quins en són els detalls. Si es tanca, el traspàs es farà per la via de l'article 150.2 de delegació competències, de la mateixa manera com es va aconseguir traspassar trànsit l'any 1997.
Arribar a un acord en immigració pot ser un gest i ajudar a reconduir les tocades relacions entre Junts i el govern de Pedro Sánchez. Un primer pas, però, que no resoldrà tots els incompliments de l'acord d'investidura denunciats per Carles Puigdemont, ni servirà, potser, perquè Sánchez esquivi el debat sobre la qüestió de confiança que demana Junts. En joc, els pressupostos del govern de Sánchez i la legislatura.