Síria decreta dos festius per Nadal entre protestes cristianes per la crema d'un arbre
La decisió de les noves autoritats dirigida als àrabs cristians busca calmar els ànims de la comunitat, mentre grups rebels i jihadistes es dissolen i s'integren a l'exèrcit en el nou Ministeri de Defensa
Els dies 25 i 26 de desembre han estat decretats dies festius a Síria, en un gest del govern interí a la comunitat cristiana després de la caiguda del règim de Bashar al-Assad, que coincideix a més amb les protestes per la crema d'un arbre de Nadal a prop de Hama.
En un comunicat del Consell de Ministres, el govern de Mohammed al-Bashir ha anunciat que concedeix dos dies de festa oficial a tots els treballadors de les institucions governamentals per Nadal, excepte aquells la feina dels quals sigui indispensable.
La decisió s'ha pres després de la crema intencionada d'un arbre de Nadal a la localitat d'Al-Suqaylabiyah, prop de Hama, que ha desfermat fortes protestes a diferents ciutats sirianes, inclosa Damasc. Milers de manifestants han sortit al carrer amb creus i les noves banderes sirianes com a mostra de rebuig.
Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, els autors haurien estat combatents jihadistes que les noves autoritats sirianes asseguren que ja han detingut.
Així, la decisió de les noves autoritats de decretar festius els dies 25 i 26 de desembre per als àrabs cristians que treballin a l'administració ha estat vista com un moviment per calmar els ànims de la comunitat.
Grups rebels i jihadistes s'integren a l'exèrcit
En paral·lel, les faccions que van participar en l'ofensiva que va derrocar el règim d'Al-Assad han acordat dissoldre's i integrar-se en una mateixa força unificada sota el paraigua del nou Ministeri de Defensa, ha confirmat la televisió siriana després d'una reunió entre els grups i el nou líder del país, Abu Mohammad al-Julani.
El pacte arriba després que el primer ministre interí Al-Bashir anunciés la setmana passada que les autoritats reestructurarien l'exèrcit a través de la integració de membres de grups rebels i jihadistes que van derrocar Al-Assad. Els membres de l'exèrcit del règim derrocat que se'n van separar durant l'ofensiva rebel també podran formar part de les forces armades.
Amb aquest acord, les noves autoritats sirianes unifiquen la institució militar sota un mateix comandament i acaben amb la fragmentació militar, alhora que tracten de complir amb el repte de controlar totes les armes al país i no permetre que cap grup o individu fora de les forces de seguretat en tingui alguna en possessió.
De fet, ja fa uns dies que el nou règim ha començat a recollir totes les armes possibles, començant amb les dels antics militars de l'exèrcit de Bashar al-Assad.
A més, les noves autoritats sirianes han promès indultar tothom, tret d'aquells que estiguin involucrats en delictes de sang.
Toc de queda a Homs
Les autoritats sirianes han decretat aquest dia de Nadal el toc de queda a la ciutat de Homs, en un dia en què hi ha hagut manifestacions de la minoria alauita en diverses ciutats de l'oest del país, en protesta per la crema d'un santuari. L'administració de la ciutat ha prohibit ser fora de casa entre les sis de la tarda i les vuit del matí d'aquest dijous.
Els alauites, la minoria a la qual pertany l'expresident Bashar al-Assad, també han protagonitzat manifestacions a Latakia i Tartús, en protesta per l'incendi de la tomba d'un ulema d'aquesta branca xiïta de l'islam.
La nova administració siriana ha enviat reforços militars a Homs, Latakia i Tartús per tal d'"establir la seguretat i exigir responsabilitats als romanents de l'antic règim", als quals acusa d'intentar "desestabilitzar la seguretat i aterrir la població".
Les protestes s'han produït després que circulés a través de les xarxes socials el vídeo d'un incendi de la tomba d'Abu Abdullah al-Khasibi, un dels santuaris religiosos dels alauites. El Ministeri de l'Interior, però, assegura que les imatges són antigues i que es van produir al voltant de l'alliberament d'Alep.
A les localitats de Jableh i Baniyas, a la província de Tartús, també s'hi ha decretat el toc de queda, segons el Ministeri de l'Interior, que fa referència a "enfrontaments violents" i "diversos morts i ferits".
Els enfrontaments entre els manifestants i les forces de seguretat haurien provocat almenys dos morts. Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, sis persones més han mort en protestes similars a la ciutat de Tartús. El Comandament d'Operacions Militars de la coalició que va derrocar Bashar al-Assad s'ha limitat a explicar que els seus efectius han matat "un grup d'exmembres de l'antic règim", sense precisar-ne el nombre.