Lujain al-Hathlul és un símbol de la lluita pels drets de les dones a l'Aràbia Saudita

Sis anys de presó per a l'activista saudita que va defensar el dret de les dones a conduir

La sentència contra Lujain al-Hathlul ha provocat el rebuig de l'ONU i del nou assessor de Seguretat Nacional de Joe Biden
Yasmin Córdoba Schwaneberg Actualitzat
TEMA:
Aràbia Saudita

Un tribunal especial contra el terrorisme de l'Aràbia Saudita ha condemnat a 5 anys i 8 mesos de presó l'activista pels drets de les dones, Lujain al-Hathlul.

La decisió ha generat un rebuig internacional immediat i suposa un desafiament a la relació entre el príncep saudita, Mohammed bin Salman, i el president electe dels Estats Units, Joe Biden, crític amb el règim alauita pel que fa a drets humans.


Empresonada fa més de dos anys

Al-Hathlul, de 31 anys, està detinguda des del 15 de maig del 2018, fa dos anys i mig, juntament amb una desena d'altres activistes. La condemna d'aquest dilluns suposa, però, doblar-li la pena després de ser acusada d'agitació, utilització d'internet contra l'ordre públic i obediència a interessos estrangers.

Experts en drets humans de l'ONU han qualificat de "falsos" els càrrecs de què se l'acusa i han demanat la seva llibertat immediata, igual que nombrosos grups de drets humans i legisladors d'Europa i dels Estats Units.

Jake Sullivan, el nou assessor de Seguretat Nacional de Biden, ha estat contundent:
 

"La sentència de Hathloul per simplement exercir els seus drets universals és injusta i preocupant. Com hem dit, l'administració de Biden-Harris denunciarà les violacions dels drets humans allà on es produeixin"

 

 

Al-Hathlul és una defensora saudita dels drets de les dones i contra el sistema de tutela masculí (Reuters/Waleed Ali)

 

Tortures i abusos sexuals a la presó

Activistes de drets humans i la família de la jove han denunciat que Al-Hathlul ha estat sotmesa a abusos, descàrregues elèctriques, tortures, flagel·lacions i agressions sexuals, durant el seu empresonament. Les autoritats saudites han negats els fets i el tribunal ho ha desestimat al·legant falta de proves. Ja el 2019, l'activista es va negar a retirar les denúncies per tortura a canvi de ser alliberada abans d'hora.

Al-Hathlul podria sortir en llibertat condicional al març del 2021 per haver-li restat una part de la condemna, ja complerta. La germana de l'activista, Lila al-Hathlul, ha assegurat, però, que pensen apel·lar:

 

"La meva germana no és una terrorista; és una activista. La sentència pel seu activisme per les mateixes reformes que Mohammed bin Salman i el regne saudita promocionen amb tant d'orgull és d'una hipocresia màxima"

 

Fins al 2018 estava prohibit que les dones conduïssin a l'Aràbia Saudita

 

Al-Hathlul es va convertir en un personatge conegut a l'Aràbia Saudita per encapçalar una campanya a favor que les dones poguessin conduir i contra el sistema de tutela masculí al regne alauita. Fins al juny del 2018, va ser il·legal que les dones conduïssin a l'Aràbia Saudita, l'últim país al món a prohibir-ho. 
 

Un pols entre Biden i Bin Salman

La sentència de Lujain al-Hathlul s'ha conegut tres setmanes després que l'Arabia Saudita condemnés a 6 anys de presó el metge nord-americà i saudita Walid al-Fitaihi, tot i la pressió que va exercir Washington per alliberar-lo. Grups en defensa dels drets humans van considerar que la sentència tenia motivacions polítiques.

Mohammed bin Salman ha estat un protegit de Donald Trump durant el seu mandat (Reuters)


Diplomàtic estrangers consideren que els dos judicis, el d'Al-Fitaihi i el d'Al-Hathlul, pretenen enviar un missatge dins i fora de l'Aràbia Suadita per deixar clar que Riad no cedirà a la pressió internacional sobre qüestions de drets humans. També es considera la possibilitat que el regne alauita vulgui fer servir els casos per a futures negociacions amb el president electe.

Joe Biden ja ha anunciat que serà més ferm amb el regne alauita que el president Donald Trump, tot i que l'Aràbia Saudita és un dels principals compradors d'armes dels Estats Units. Durant el seu mandat, Trump ha estat un defensor del príncep Mohammed bin Salman, a qui va defensar contra la pressió internacional després de la tortura i assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi, l'octubre del 2018.
 

 

 

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita Masclisme Feminisme Drets humans
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut