Barcelona

Sis detinguts i 225 identificats en els incidents al final de la marxa en suport a Can Vies

Un final violent contrasta amb un matí de reconstrucció a Can Vies i una tarda de protesta pacífica 

RedaccióActualitzat

Les tres cares de la lluita per Can Vies: matí de reconstrucció de l'espai, tarda de protesta pacífica i nova nit d'incidents violents. La mobilització en suport del col·lectiu de Can Vies ha acabat, un cop més, amb els Mossos d'Esquadra encerclant els últims manifestants, obligant-los a identificar-se i fent detencions.

Hi ha sis arrestats, denúncies per retenció il·legal i destrosses per valor de 38.000 euros.

La jornada de dissabte ha estat carregada de contrastos. Al matí, els col·lectius ocupants de Can Vies han iniciat la reconstrucció de l'espai sense cap oposició policial. S'hi han sumat alguns veïns, en un ambient de col·laboració on fins i tot s'han pogut veure una cadena humana per desenrunar l'espai i nens dibuixant un mosaic en suport al centre.

A la tarda, milers de persones han sortit al carrer per defensar Can Vies i denunciar el desallotjament i la demolició de l'espai. La marxa ha transcorregut pacíficament durant més de dues hores, però a la nit ha tornat la tensió.

Al final de la marxa, un grup descontrolat i violent ha cremat contenidors al Raval i ha encès un cotxe aparcat. La policia ha encerclat els últims manifestants i no els ha deixat anar fins a identificar-los.

Sis detinguts i 45.000 euros en destrosses

En total, hi ha sis detinguts i 225 identificats. Segons confirmen els Mossos d'Esquadra, quatre de les detencions les han fet agents del cos, i les dues restants, la guàrdia urbana. Es tracta de dos adults i dos menors. 

L'Ajuntament de Barcelona ha xifrat en 45.000 euros el valor dels desperfectes en el mobiliaria públic. Segons el consistori s'han incendiat de 38 contenidors, la majoria dels districtes de Ciutat Vella i l'Eixample. La proximitat del foc també ha afectat 12 cotxes particulars, cinc d'ells han quedat complement calcinats i la resta han cremat parcialment.

Des de dilluns, entre contenidors cremats i mobiliari urbà, el cost per a la ciutat supera els 200.000 euros. Aquesta quantitat no inclou els danys a particulars. 

El primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha qualificat d'intolerables els aldarulls, tant els de dissabte com els de tota la setmana, i ha assegurat que, enfront de la violència, no hi ha marge per al diàleg. Tot i això, ha demanat que si hi ha algú dins del col·lectiu de Can Vies que encara aposti pel diàleg i no per la violència, que faci un pas endavant. 

La història d'una nit d'incidents

Els problemes han començat cap a un quart de deu del vespre. La policia ha impedit als manifestants pujar per la Rambla i l'ambient s'ha caldejat. La marxa ha intentat arribar a la Rambla pels carrers del voltant i, a l'avinguda de les Drassanes, ha saltat l'espurna:un grup de descontrolats ha bolcat i cremat alguns contenidors.

El clima de la nit ha canviat a partir de llavors. Diversos encaputxats amb masses i martells, ben organitzats, han començat a fer destrosses al barri del Raval. Han llançat objectes contundents contra vidres d'entitats bancàries i alguns comerços i han provocat danys, cremant contenidors i trinxant mobiliari urbà.

Les unitats antiavalots dels Mossos d'Esquadra han intervingut i han fet algunes càrregues puntuals. A quarts d'una de la nit, els Mossos han encerclat l'últim grup de manifestants entre els carrers de Gran Via i Rocafort. Els han acorralat amb desenes de furgones a la confluència d'aquests dos carrers i els han demanat per megafonia que s'identifiquessin amb el DNI.

Els policies, a més de registrar els carnets d'identitat, també els han fotografiat de cos sencer i amb diferents peces de roba abans de deixar-los marxar. Un jove ha explicat que els agents han obligat alguns manifestants a col·locar-se un passamuntanyes que duien a la motxilla per després enregistrar-los. No tothom s'ha avingut a identificar-se i els Mossos s'han endut a la comissaria les persones que s'hi han negat.

Iniciativa per Catalunya ha qualificat les identificacions com a "retenció il·legal" i ha demanat la compareixença del consell d'Interior, Ramon Espadaler.

Alguns veïns han sortit a balcons i finestres amb cassoles per donar suport als manifestants. De fet, alguns fins i tot han baixat al carrer a fer dringar claus i entonant crits de "La millor arma, la solidaritat". També s'han sentit consignes anticapitalistes i "Estat d'excepció, Trias dimissió". 

Cap a les dues ha acabat l'operació i la policia ha marxat, entre crits d'alegria i insults dels manifestants. Alguns han optat per continuar la marxa, ja en un nombre molt reduït, fins a Can Vies, i un cop a Sants, sense arribar a l'immoble a mig enderrocar, han girat en direcció a la comissaria de les Corts. 

Una setantena de detinguts en una setmana

Des que va començar la protesta s'ha detingut una setantena de persones. La majoria han quedat en llibertat amb càrrecs, però n'hi ha dos per a qui el jutge ha decretat presó provisional.

Un dels empresonats és Sergi Rubia. La seva família titlla de "desproporcionada" la presó preventiva i exigeix proves als Mossos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut