Sis persones investigades per la mort de l'os Cachou a la Vall d'Aran
L'os Cachou va aparèixer mort a Les l'abril passat (ACN)

Sis investigats per la mort de l'os Cachou, a qui haurien enverinat amb anticongelant

S'aixeca parcialment el sumari del cas, en què un dels imputats és un funcionari de Medi Ambient de l'Aran

Irene Vaqué ReigActualitzat

HI ha 6 persones investigades per la mort de l'os Cachou, localitzat sense vida el 9 d'abril passat al terme de Les, a la Vall d'Aran. La jutge de Vielha que porta la causa ha aixecat parcialment el sumari del cas, que recull que l'animal hauria mort enverinat amb anticongelant

Un dels investigats és el funcionari del cos d'Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran que va ser detingut el 19 de novembre i va quedar en llibertat amb càrrecs. A més, han declarat fins ara 15 testimonis

Segons fonts judicials, no es descarta que hi pugui haver més persones imputades ni més testimonis en el procediment, obert per un delicte contra la fauna.

La part del sumari que continua en secret podria afectar una altra investigació totalment independent de la de la mort del plantígrad.

L'os Cachou va estar en el punt de mira pels atacs a bestiar per obtenir menjar, fins al punt que el govern aranès va demanar a la Generalitat que es fes càrrec de l'animal perquè era un problema per als ramaders.

 

 

Els ecologistes van qüestionar la versió oficial

D'entrada, es va apuntar que la causa de la mort seria l'atac d'un altre os i que s'havia estimbat des d'uns 40 metres. És el que recollia el govern aranès, bastant-se en l'informe preliminar de la necròpsia.

Sis investigats per la mort de l'os Cachou a la Vall d'Aran
L'os Cachou, trobat mort al terme de Les (CCMA)

 

Entitats ecologistes van posar en dubte la versió, amb l'argument que l'os Cachou no tenia ferides al cap com a rastre de la baralla i que, si hagués caigut des d'un desnivell tan alt, el pes li hauria causat fractures a les extremitats. Aquests grups van apuntar que l'animal podria haver mort enverinat.

El 6 de maig, el jutjat de Vielha va obrir diligències pels fets. I, al cap de tres dies, va acordar el secret de sumari.

Fa uns dies, una trentena d'associacions ecologistes de banda i banda del Pirineu van demanar "canvis radicals" en la gestió de la reintroducció d'aquesta espècie protegida.

ONG com Ipcena, Trenca o SOS Ribagorza van demanar investigacions amb "rigor i independència" de qualsevol defunció, després de la mort de tres exemplars, entre els quals Cachou, i que les administracions es comprometin a recuperar l'espècie i a incorporar un animal nou per cadascun que mori per causa humana.      
 

Durant aquests mesos, a més d'interrogar els investigats i els testimonis, també s'han rebut informes científics i la necròpsia de l'animal.

Segons la interlocutòria de la jutge d'instrucció, un cop s'ha pres declaració a la majoria dels investigats i es tenen els resultats forenses, ja es pot aixecar en part el secret de sumari. A més, al document també s'indica que han decaigut les intervencions telefòniques, que s'investigaven en una peça separada.

El programa "30 minuts" va abordar a l'abril el conflicte per la reintroducció de l'os al Pirineu, amb el reportatge "Territori os":

 

ARXIVAT A:
Medi ambientJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut