Sis llibres especials per regalar o afegir a la llista de reis aquest Nadal
Quan arriba Nadal, les editorials treuen edicions especials pensades per les festes (iStock)

Sis llibres especials per regalar o afegir a la llista de reis aquest Nadal

Després de Sant Jordi, les editorials fan bona part de les vendes per Nadal

Quan s'acosten les dates nadalenques sovint tot són corredisses per triar regals. I, per descomptat, entre les nombrosíssimes opcions que tenim a l'abast, els llibres mai fallen. Les editorials, conscients de tot plegat, fien bona part dels seus resultats anuals a la campanya de Nadal.

De fet, després de Sant Jordi, aquesta és l'època de l'any en què es venen més llibres. Llibres que, en alguns casos, semblen concebuts per convertir-se en objectes de regal gràcies a una presentació luxosa, acompanyada, gairebé sempre, d'un gruix considerable.

Nosaltres hem seleccionat 6 obres que responen a aquestes característiques.


"Records de muntanyes llunyanes"

Orhan Pamuk. Editorial Més Llibres

A aquestes alçades presentar Orhan Pamuk sembla sobrer. Amb només 54 anys, l'escriptor turc va rebre l'any 2006 el Premi Nobel de Literatura, un guardó que s'afegia a una llarga tirallonga de premis. A banda dels seus llibres (fins ara ha escrit onze novel·les, un llibre de memòries i tres assajos) Pamuk ara publica una obra insòlita: els seus quaderns personals, seleccionats sota el títol "Records de muntanyes llunyanes".

Pamuk, des de fa molt de temps, té el costum d'escriure alguns dels esdeveniments de la seva jornada, reflexions que relliga sovint amb tota mena de pensaments sobre la construcció dels seus llibres.

Totes aquestes idees "en brut" les anota en un quadern. I en aquesta mateixa llibreta també hi dibuixa i hi pinta il·lustracions que tenen relació amb el seu dia a dia.

"Records de muntanyes llunyanes" ens mostra una selecció d'aquesta producció i, per tant, ens permet veure per un forat el procés creatiu d'un dels grans autors del nostre temps.
 

"Tragedias"

William Shakespeare. Editorial Anagrama

Si a Orhan Pamuk no calia presentar-lo, a William Shakespeare encara molt menys. El dramaturg i poeta anglès és considerat com un dels escriptors més grans de tots els temps. De la seva afilada ploma en van sortir gairebé quaranta obres de teatre, agrupades en tres categories: tragèdies, comèdies i obres històriques.

Ara, l'editorial Anagrama publica en versió bilingüe anglès/castellà dues de les seves tragèdies més cèlebres: "La tragedia del rey Lear" i "La tragedia de Hamlet, príncipe de Dinamarca".

La traducció i l'edició estan al càrrec de Vicente Molina Foix, un dels grans especialistes en els textos de Shakespeare. Quan aquestes traduccions es van publicar per primer cop, ara fa 35 anys, la crítica va valorar-ne el rigor al text original i també la seva capacitat per apropar el text a la sensibilitat actual, ja que Molina Foix no dubta a fer servir neologismes d'avui.


"Catalunya desapareguda"

Daniel Venteo. Editorial Efadós

L'editorial Efadós fa molt de temps que publica llibres fotogràfics a la col·lecció "Catalunya Desapareguda". Ara un gruixut llibre que porta el mateix nom ("Catalunya Desapareguda", de 588 pàgines) recopila les millors fotos de la col·lecció.

Coordinat per l'historiador i museòleg Daniel Venteo, fa un recorregut fotogràfic pel passat més recent de Catalunya, des de les imatges més antigues conegudes fins al restabliment de la democràcia.

Més de 600 fotografies arriben ara al gran públic gràcies a la recerca que, durant dècades, s'ha realitzat en milers d'àlbums familiars.

Les imatges mostren el territori i els hàbitats històrics, i també la vida quotidiana, el món del treball, el lleure i les institucions, durant 150 anys d'història del país.


"El barco de Teseo"

J. J. Abrams / Doug Dorst. Editorial Duomo

Diuen des de l'editorial Duomo que aquesta és l'edició més complexa a la qual mai s'han enfrontat. Potser per això aquest llibre ha tardat més d'una dècada a arribar des que es va publicar en anglès per primer cop. Però les elevades vendes que ha aconseguit als Estats Units, Alemanya o Itàlia (amb centenars de milers de lectors) feien aconsellable que també es publiqués en castellà.

En aquest cas, la gastada frase publicitària que assegura que trobarem moltes sorpreses a l'interior de la novel·la no pot ser més certa ja que, quan obrim el llibre, ensopeguem amb cartes, fotografies, retalls de diaris i fins i tot un tovalló de paper amb anotacions.

L'exemplar està firmat per un enigmàtic autor anomenat V. M. Straka. Però, llegint el llibre, aviat ens adonarem que tot plegat és un joc de metaficció que, gens sorprenentment, ha sortit del cap del cineasta J. J. Abrams, creador de la sèrie "Lost".

L'escriptor Doug Dorst ha estat l'encarregat de donar forma literària a les trencadores idees d'Abrams, una tasca que no devia ser precisament fàcil si tenim en compte que la trama és d'allò més enrevessada i que, ben sovint, el lector haurà de tornar enrere per reprendre la lectura.


"La tela"

Marta R. Gustems / Oriol Canosa. Editorial Godall

L'escriptor i llibreter Oriol Canosa i la il·lustradora Marta R. Gustems han fet a quatre mans un llibre ben original. Parlem de "La tela", una narració que comença fa 150 anys a Birmingham i arriba fins als nostres dies: travessa efemèrides, fets, documents, referències literàries sobre l'explotació literària de les nenes a les filatures angleses, les primeres associacions feministes a Austràlia, les organitzacions de dones a la Revolució bolxevic o al Maig del 68... i també la història dels foliscopis, aquells llibres realitzats amb dibuixos que contenen una sèrie d'imatges que varien gradualment d'una pàgina a la següent, de manera que en passar les pàgines ràpidament les imatges semblin animar-se tot simulant un moviment.

"Blacksad Integral" (edició en català)

Juan Díaz Canales / Juanjo Guarnido. Editorial Norma

Des que els àlbums de Blacksad es van començar a publicar, a principis del segle XXI, els seus autors, Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido, no han parat de recollir premis com el guardó al Millor àlbum de les edicions de 2001 i 2006 del Saló del Còmic de Barcelona; el premi al Millor Dibuix del Festival d'Angoulême de 2004; el premi Eisner de 2011 i 2013; o el Premi Nacional de Còmic de 2014. I tot gràcies a una sèrie que ens mostra un món d'animals antropomòrfics inspirat en els Estats Units de la dècada dels 50.

En aquest context, un gat detectiu, John Blacksad, investiga misterioses desaparicions i cruels assassinats. Ara, aquesta sèrie, que recorda les millors aventures de Philip Marlowe o Samuel Spade, es publica en versió integral en català.

Aquest àlbum recull els títols "Algun lloc entre les ombres", "Arctic-Nation", "Ànima roja", "L'infern, el silenci" i "Amarillo" i les històries curtes "Com gat i gos" i "Escopir al cel".  

ARXIVAT A:
LiteraturaNadal
Anar al contingut