Sis països europeus, entre els quals Espanya, disposats a acollir migrants de l'Open Arms
L'illa de Lampedusa, vista de l'Open Arms després de dues semanes al mar (Open Arms)

Sis països europeus, entre ells Espanya, accedeixen a acollir migrants de l'Open Arms

L'advocat de l'ONG catalana assegura que som davant del "principi del final" de la situació de bloqueig de les dues últimes setmanes

RedaccióActualitzat

El govern espanyol està disposat a acollir una part dels migrants rescatats al Mediterrani per l'ONG catalana Open Arms.

Així ho ha fet saber, aquest dijous, La Moncloa, mitjançant un comunicat en què, sobretot, defensa que el "repte migratori" ha d'abordar-se "conjuntament" per part dels estats membres de la Unió Europea.

"El repte migratori ha de ser afrontat per la Unió Europea mitjançant mecanismes de col·laboració en què participin els països membres, entenent que no és un problema exclusiu dels estats riberencs, sinó que concerneix el conjunt i que, per tant, ha d'afrontar-se conjuntament."


El text emès per la Secretaria d'Estat de Comunicació afirma que Espanya treballa amb "la Comissió Europea i altres països de la UE" per solucionar la situació de l'Open Arms, que, remarca, és "en aigües territorials italianes".

 

L'Open Arms és a una milla i mitja de l'illa italiana de Lampedusa

 

Afegeix que cal "aconseguir una solució comuna, europea, ordenada i solidària" i que "el nostre país està disposat a participar en un repartiment equilibrat dels migrants allotjats al vaixell".


"El principi del final"

Des de terra ferma, Jaime Rodrigo de Larrucea, professor de Dret Marítim de la UPC i advocat d'Open Arms, confia que la solució per als 147 migrants que continuen a bord del vaixell de l'ONG catalana arribarà aviat.

"No és el final, però és el principi del final. Avui estem arrecerats a l'illa de Lampedusa i és previsible el desembarcament."


En conversa amb TV3, Rodrigo de Larrucea també ha remarcat que el mateix tribunal que ha anul·lat el decret de Salvini que impedia a l'Open Arms entrar en aigües italianes "ordena l'assistència mèdica immediata" als migrants que hi ha a bord i "imposa un deure jurídic que aquesta gent ha de ser traslladada a port de manera immediata".

 

Jaime Rodrigo de Larrucea, professor de Dret Marítim de la UPC i advocat d'Open Arms

 

Més enllà del cas concret d'aquesta missió de l'Open Arms, Rodrigo de Larrucea pensa que la resolució judicial pot establir un "precedent molt valuós" de cara al futur.

"Vull creure, potser per entusiasme, potser per il·lusió -per això dono certa importància a aquesta mesura cautelar- que suposi un precedent molt valuós per a un mecanisme de repartiment estable."


L'assessor legal d'Open Arms ha denunciat, a més, que el govern italià incompleix la legalitat internacional.

"La República Italiana està en contradicció amb la legalitat internacional. No pots haver firmat el conveni de Brussel·les i la Convenció de Dret al Mar, que t'obliguen legalment a proporcionar port segur, i al mateix temps tancar els teus ports."


Rodrigo de Larrucea també s'ha referit a les converses que hi ha en marxa, a la Unió Europea, i ha explicat que "el pacte [de repartiment dels migrants] comprendrà deu països europeus, no els 28".


"Els homòlegs europeus ens estenen la mà"

Una xifra que el primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha rebaixat a sis en una carta oberta que ha adreçat al ministre de l'Interior, Matteo Salvini, publicada a les xarxes socials.

"França, Alemanya, Romania, Portugal, Espanya i Luxemburg m'acaben de comunicar que estan disposats a redistribuir els migrants. Una vegada més, els meus homòlegs europeus ens estenen la mà."

 

 

Conte defensa aquesta solució conjunta europea.

"Aquest és el moment d'insistir en la direcció d'arribar a una solució europea. En cas contrari, Itàlia es trobarà completament aïllada."

 

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut