52 detinguts durant la coronació de Carles III acusats de "trencar la pau"
- TEMA:
- Carles III
La policia britànica ja ho havia advertit, i ha complert. No ha permès cap rastre de protesta o alteració de l'ordre públic durant la jornada de la coronació del nou rei, Carles III. 52 persones han estat detingudes per "baralles, trencar la pau i conspiració per alterar l'ordre públic".
11.500 agents s'han fet càrrec de la seguretat d'aquest dia històric. Feia 70 anys que els britànics no vivien una coronació.
Entre els detinguts hi ha persones que protestaven contra la monarquia.
La comandant Karen Findlay, a càrrec de l'operació, ha defensat que "protestar és legal" al Regne Unit, però ha afegit que la policia té "el deure d'intervenir quan una protesta deriva en delicte i pot provocar incidents".
Detencions d'antimonàrquics
Al matí, dues hores abans de l'inici de la coronació de Carles III, la policia ha detingut sis persones vinculades al grup antimonàrquic Republic, entre les quals hi ha una de les cares més visibles del moviment, Graham Smith.
El grup, que ha convocat una manifestació contra la monarquia a Trafalgar Square, ho ha confirmat:
També ha publicat algunes imatges dels arrestats:
Han estat detinguts al voltant de 2/4 de 8 del matí, segons el diari britànic The Guardian, mentre descarregaven pancartes d'una furgoneta amb missatges contra la monarquia.
Dies abans de l'esdeveniment reial que formalitza Carles III com a rei d'Anglaterra, la policia de Londres ja va advertir divendres que tindria una "tolerància molt baixa a les interrupcions" als actes de la coronació. A la ciutat de Londres s'hi han desplegat 11.000 agents de policia per garantir la coronació.
Alguns activistes també han publicat imatges de la detenció a les xarxes socials: "No se'ns permet mostrar públicament l'oposició que un home sigui coronat cap d'estat per haver nascut amb una riquesa inimaginable mentre la gent fa cua als bans d'aliments i les escoles estan destrossades".
En el moment de la detenció hi havia centenars de manifestats concentrats a Trafalgar Square, la cèntrica plaça londinenca, on Republic ha convocat una manifestació. Al llarg del matí, la manifestació, rodejada de policia i també d'assistents monàrquics a la coronació, ha anat aglutinant més partidaris d'abolir la monarquia:
Republic, els antimonàrquics
El grup del qual formen part els detinguts, Republic, és un moviment antimonàrquic creat el 1983 que guanya popularitat cada vegada que hi ha un esdeveniment monàrquic. Es va donar a conèixer sobretot el 2005, amb el casament de Carles i Camil·la; i el 2010 quan el príncep Guillem es va casar amb Kate Middleton.
Republic fa campanyes per abolir la monarquia i substituir el rei per un cap d'estat electe i democràtic. A la seva pàgina web apunten que tenen el suport de 80.000 persones i a la manifestació d'avui n'esperaven almenys dos milers sota l'eslògan "No és el meu rei".
Durant el funeral d'Elisabet II van considerar "inapropiat" fer cap mena de manifestació, però van confirmar al diari britànic The Guardian que havien guanyat 10.000 socis i gairebé 80.000 euros durant els deu dies que van transcórrer entre la mort de la reina i el funeral.
Té menys suport la monarquia amb Carles III?
És cert que des que va Carles III va arribar al tron, després de la mort d'Elisabet II, molta gent ha manifestat la seva oposició a la monarquia als actes en què ha participat. És el conegut cas de l'home que va tirar-li ous, sense tocar-lo, a York.
La monarquia britànica té un ampli suport al Regne Unit. Tot i això, actes com aquests no passaven amb la reina Elisabet II.
En una enquesta recent de YouGov, publicada aquest abril, el 58% de la població era partidària de mantenir la monarquia, mentre que un 26% preferiria un cap d'estat escollit a les urnes.
El problema de la monarquia seria entre els joves. El suport a la monarquia entre els enquestats de 18 a 24 anys és només del 32%, una xifra molt superior entre els majors de 65 anys, que és del 79%.
- ARXIVAT A:
- Carles III Monarquia Regne Unit