Sis xifres que fan necessari el 8M: feminicidis i agressions sexuals, la punta de l'iceberg
- TEMA:
- 8M
De motius per al 8M no en falten. Només cal fer un cop d'ull a algunes dades.
Prop de 18.600 dones a Catalunya tenen assignat un seguiment policial per protegir-les d'un assetjador, normalment la seva exparella. D'aquestes, tres de cada quatre tenen una ordre judicial d'allunyament. Això són 13.579 dones, segons les dades dels Mossos d'Esquadra, que actualitzen en el marc del Dia Internacional de les Dones.
La policia també adverteix sobre els matrimonis forçats. En l'últim any se n'han detectat 10 a Catalunya. D'aquests, 6 eren menors d'edat. En concret, nenes d'entre 14 i 16 anys nascudes a Catalunya. Els matrimonis estaven programats tots a l'estranger, majoritàriament al Magreb.
Segons explica la caporal Andrea García, cap de la Unitat Central de Seguiment i Atenció a les Víctimes, a l'obligació de casar-se contra la seva voluntat s'hi solen afegir altres realitats delictives, "com poden ser maltractaments, amenaces o coaccions que pateix la víctima normalment des de fa temps".
Dins de la violència masclista, per damunt de tot hi ha les dades dels feminicidis. Segons dades del Ministeri d'Igualtat, des del 2003 fins avui, 1.132 dones han estat assassinades pel fet de ser-ho a Espanya, sis en els dos primers mesos d'aquest any.
A Catalunya, l'any passat hi va haver 13 crims masclistes, segons la Conselleria d'Igualtat i Feminismes. Aquest any, un: l'assassinat d'una dona a Martorell presumptament a mans de la seva parella.
Pel que fa a l'assetjament sexual, la meitat de les dones asseguren haver-ne patit. En concret, segons el Ministeri d'Igualtat, ho asseguren el 50,9% de les espanyoles.
Traslladat a les xifres diàries, a Catalunya es denuncien 8 agressions o abusos sexuals al dia. Una cada tres hores. Però aquesta només és una petita part de les que hi ha realment. I és que no sempre és fàcil fer el pas de denunciar, sobretot quan la víctima coneix l'agressor.
Si ens fixem només en les agressions sexuals i només a la ciutat de Barcelona, l'Hospital Clínic atén 9 víctimes a la setmana. Així, l'any passat, van atendre 468 persones, el 90% dones.
D'entre aquestes, el 62,8% van ser violades. A més, la majoria de les agressions, el 56%, es van cometre en un domicili, mentre que el 18,3% van ser a la via pública. Segons l'hospital, 14 noies que van atendre, totes de menys de 25 anys, van ser agredides sexualment per taxistes quan tornaven a casa de nit.
Desigualtats enquistades en l'àmbit laboral
Encara queda molt camí per fer en l'àmbit laboral. Si ens fixem en els salaris, les dones a Europa, de mitjana, guanyen un 13% menys que els homes. Són dades de l'Eurostat.
Tot i ser la meitat de la població, en ple segle XXI, encara són invisibles en molts àmbits. A Catalunya, només dirigeixen un 15% de les empreses i als consells d'administració només hi ha una dona per cada quatre membres.
Hi ha múltiples sostres de vidre, com les grans desigualtats que viuen quotidianament les dones en la cura de filles i fills o en el temps dedicat a les feines domèstiques: 1,91 hores diàries les dones i 0,92 hores els homes, segons una enquesta del 2019 de la Conselleria de Salut. A més, segons el Ministeri d'Inclusió, les dones assumeixen el 92,5% de la cura dels fills, davant el 7,47% dels homes.
- ARXIVAT A:
- Feminisme 8M Violència masclista Agressió sexual