Els bancs dels acusats, en la sessió d'aquest dimarts del judici al Suprem
Els bancs dels acusats, en la sessió d'aquest dimarts del judici al Suprem
Madrid

Situació "angoixant" i "còmica", la confiscació dels cartells "Hola, Europa" a Badalona

Dos caporals de la Guàrdia Urbana de Badalona expliquen al Suprem que no van detenir Jordi Cuixart el 25 de setembre del 2017 per un sentit de proporcionalitat i per evitar un "mal major"

Irene VaquéActualitzat

Moments d'angoixa, però també amb una situació còmica. D'aquesta manera ha descrit un caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona el que va passar la nit del 25 de setembre del 2017 a la ciutat, quan una patrulla va confiscar a cinc persones 45 cartells amb lemes com "Hola, República", "Hola, Europa" i "Hola, nou país" que començaven a penjar en un fanal.

Segons els dos testimonis que han declarat, eren cartells que no duien el logotip o segell de la Generalitat, sinó la identificació de l'ANC.

Tant el caporal amb la identificació 1292 com el que té el número 1398 han explicat al Suprem que la situació es va fer tensa:

"Cada vegada hi havia més gent, la gent estava més acalorada, rebíem insults, amenaces que ens farien fora després del dia 1. Això ho deia la gent que hi havia allà congregada. Que érem uns feixistes, que érem uns lladres."

 

"Cuixart va dir que podríem haver passat de llarg"

En un moment determinat va arribar el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que, segons ha explicat el primer caporal que ha declarat aquesta tarda en el judici del procés, els va "insinuar" que podrien haver "passat de llarg"

"Es va dirigir als tres agents que érem allà i li vaig explicar què havíem de fer i que teníem instruccions de la Fiscalia. Ell em va insinuar que podríem haver passat de llarg, fer els ulls grossos. Jo li vaig dir que em limitava a fer la meva feina."

Aquest primer testimoni ha comentat que, enmig de la tensió, va viure una "situació còmica", quan no trobaven el DNI d'una de les cinc persones identificades. Van voler acostar-se a l'Ajuntament per poder-lo buscar dins del cotxe patrulla amb més tranquil·litat, perquè al carrer s'havien concentrat unes 30 persones, però Cuixart els va dir que no es moguessin:

"Cuixart ens va fer un gest dient que no marxaríem fins que aparegués el DNI. Va ser una situació còmica."

Els dos caporals han reconegut que Cuixart no els va insultar.

Téllez va agafar els cartells

Entre els que es van acostar a la patrulla hi havia el tinent d'alcalde de Badalona José Téllez, que va acabar agafant els cartells del cotxe patrulla i els va repartir entre la gent. Téllez, per cert, ha estat absolt per aquests fets. El caporal 1292 ha explicat així com van anar els fets:

"El senyor Téllez parla amb mi, després amb en Cuixart. Aixequen les mans i diu: 'He pres la decisió d'agafar jo els cartells perquè la Guàrdia Urbana no me'ls dona'. Li diem que no ho faci."

 


Per què no van detenir Cuixart?

Tots dos testimonis han respost que no van detenir Cuixart aquella nit perquè "hagués provocat un mal major".

"La situació era molt tensa i requeria aplicar la proporcionalitat i el sentit comú."

De fet, aquest mateix caporal ha definit la intervenció que van fer com a "asèptica, senzilla i sintètica".

Els dos testimonis han diferit quan el fiscal Jaime Moreno els ha preguntat si es van sentir "desautoritzats" per aquest fet. El primer ha contestat que sí i el segon, que no, cosa que ha deixat descol·locat el fiscal.

També han relatat que una de les persones identificades va trucar a l'aleshores alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, que va considerar que no es podien comissar cartells sense ordre judicial. Sabater, però, no va parlar amb els integrants de la patrulla.

La versió de Cuixart

En el judici, el mateix Cuixart va parlar d'aquests fets del 25 de setembre i de com va intercedir davant la confiscació dels cartells:

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut