Solbes presenta la seva proposta de bases per a la reforma del finançament autonòmic
El ministre d'Economia ha presentat en roda de premsa les bases del nou model de finançament autonòmic. Pedro Solbes ha fet una explicació en línies molt generals dels principis bàsics que el regiran, sense entrar en cap moment a parlar de xifres concretes. Dimarts que ve, 22 de juliol, començarà la negociació amb les comunitats autònomes, que el govern espanyol preveu que es compliqui a partir del setembre i que ha de donar lloc al nou model de finançament que hauria d'entrar en vigor el 2009. Entre les bases que regeixen el model en què es treballa, Solbes ha destacat que es reconeixerà l'esforç fiscal i es garantirà que les comunitats no perdin recursos. El model ha de garantir, a més, que cada comunitat pugui desplegar les competències que té transferides i garantir als ciutadans els serveis públics bàsics. Solbes també ha anunciat que se cedirà fins al 50% de l'IVA, l'IRPF i els impostos especials.
Després d'una primera ronda de contactes bilaterals amb les comunitats autònomes, el govern del PSOE ja té a punt les bases per reformar el sistema de finançament autonòmic. El vicepresident econòmic, Pedro Solbes, ha fet una roda de premsa per exposar la proposta del govern espanyol. L'objectiu és començar a negociar perquè la reforma pugui entrar en vigor el 2009. Dimarts que ve hi haurà una primera trobada en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera i es preveu que la negociació es compliqui a partir del setembre.
El govern espanyol, ha dit Solbes, parteix de la idea que cap comunitat perdi diners. Solbes ha explicat que el model reconeixerà l'esforç fiscal de cada comunitat i que les que hagin augmentat la població rebran més recursos. Tot i això, ha deixat clar que les balances fiscals no seran un instrument de càlcul.
La proposta es basa en 10 principis bàsics, entre els quals el ministre Solbes n'ha destacat alguns. En primer lloc, el principi de "suficiència i garantia dels principis bàsics", és a dir, garantir la suficiència financera global perquè les comunitats puguin finançar les competències transferides i garantir els serveis públics bàsics, que encara estan per definir.
El govern, ha assegurat el vicepresident econòmic, farà un esforç per aportar recursos addicionals per millorar l'estat del benestar, dins les possibilitats del moment, que es repartiran en funció de la població i les necessitats. És a dir, d'una banda ha obert la porta al fet que el criteri de població sigui decisori, com reclama Catalunya, però per aplicar-ho realment caldrà que hi hagi unanimitat. Si no, s'aplicarà el paràmetre actual, que és un criteri ajustat.
Una altra de les bases que regiran el nou model és la necessitat de garantir mecanismes d'actualització que permetin l'estabilitat en el temps del model. L'experiència, ha explicat Solbes, ha demostrat que amb el temps es produeixen elements de tipus conjuntural i de tipus estructural que obliguen a revisar el model periòdicament.
Un altre objectiu és augmentar l'autonomia financera de les comunitats. En aquest sentit, Solbes ha anunciat que l'Estat cedirà el 50% dels principals impostos estatals -IRPF i IVA- i un 58% dels especials- a les comunitats i la seva gestió. Tot plegat, diu el ministre, ha de basar-se en una major coordinació entre l'Estat i les autonomies. El govern espanyol també està disposat a cedir competències en matèria de tributs cedits, element previst en alguns estatuts d'autonomia. També es millorarà el sistema perquè els recursos tributaris arribin als ciutadans a mesura que el govern els vagi recaptant.
Capítol a banda mereixen Ceuta i Melilla, que no estan incloses en el sistema de finançament que regirà les autonomies, i a les quals el govern espanyol ha dit que no oblida.
Solbes ha parlat de principis que regiran el model i de la voluntat de consens del govern espanyol, però, a preguntes dels periodistes, no ha volgut parlar de xifres concretes.