Pere Jornet abraçat al seu fill en mig de la granja perduda (CCMA)

Solidaritat a la xarxa pel ramader que ha perdut la granja pel foc de la Ribera d'Ebre

Un ramader del Prats de Lluçanès inicia una campanya a Twitter que s'ha fet viral perquè el granger pugui tornar a aixecar l'explotació
Actualitzat
TEMA:
Incendis

Una explotació familiar de Prats de Lluçanès dedicada a l'agricultura i a la ramaderia ha iniciat una campanya a Twitter per aconseguir que la granja de la Torre de l'Espanyol que va quedar totalment destruïda pel foc torni a tenir ovelles. La piulada solidària d'Abel Peraire s'ha fet viral durant les últimes hores i ja suma prop de 5.600 retuits i més de 7.800 suports. Alguns usuaris s'han compromès a ajudar-los a fer-ho possible, ja sigui col·laborant econòmicament, regalant xais o proporcionant menjar per als animals.

 

 

 

 

 

La granja de Pere Jornet totalment cremada

 

El cas de Pere Jornet, el ramader de la Torre que ha perdut la seva granja en aquest foc, els seus cavalls i unes dues-centes ovelles, ha estat colpidor. En Pere Jornet expressava a TV3 la seva total desolació i deia que ja no tenia ànims per continuar amb l'explotació. I és que ha perdut el bestiar, però el foc també ha destruït gran part de la seva maquinària i les instal·lacions.

Pere Jornet ha agraït, emocionat, l'onada de solidaritat amb la seva família:

 



 

 

 

 

Abel Peraire, el ramader de Prats de Lluçanès, ha explicat a TV3 que s'està mirant com ajudar aquest ramader, conscient que no li podran tornar el que tenia.

"Si el problema són els animals, no serà. Nosaltres oferim unes quantes xaies, un altre oferirà unes ovelles, un altre potser pot oferir un menjar que té tallat ara de poc... i també es pot recollir diners perquè el que no pugui donar material pugui ajudar a pagar el transport."

"Amb aquesta iniciativa no li podrem tornar mai el que tenia, ho tenim claríssim, perquè només aixecant la vista ja veurà que no és el mateix, però si podem aportar el nostre granet de sorra ho farem."

 

Peraire també ha destacat la necessitat que no es perdi el teixit ramader al territori per evitar incendis com aquest.

"Hem de veure què diu ell, que no hi hem pogut parlar. Si ens diu que no es veu amb cor de tornar a tenir ovelles, no l'hi podem obligar però no podem permetre que el territori perdi més bestiar. A Catalunya falta molta gestió forestal en maquinària i en bestiar per fer aquest manteniment."

 

 

Mobilització contra el foc

Evitar que les flames avancin no només ha estat feina dels Bombers i dels mitjans d'extinció, sinó dels ADF i dels pagesos, que com els de les Garrigues han estat treballant tota la nit fent tallafocs.

 

 

 

 

El foc s'acostava

Altres no podien fer més que veure impotents les flames i les columnes de fum des de les finestres de casa seva, des de Flix o altres poblacions properes, confiant en la feina del cos de Bombers i dels mitjans d'extinció per evitar el pitjor. S'ha viscut una nit d'angoixa.

 

 

 

 

 

Lamentant la pèrdua del paisatge, dels mitjans de vida i de la pròpia història:

 

 

 

 

El departament es compromet a ajudar els ramaders afectats

Teresa Jordà, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, també s'ha pronunciat sobre el tema, explicant que el departament es reunirà "amb totes les persones afectades" per veure "quines solucions es poden trobar".

"Vull fer un agraïment al sector de la ramaderia, perquè via Twitter i a través de molts canals la solidaritat ha estat i és extrema. S'han vist gestos preciosos en el sentit d'ajudar aquesta persona, que és la que ha estat visualitzada, però molt probablement hi haurà altres afectats. A banda de ser una feina vocacional, hi ha una estima profunda i un amor darrere, i aquesta pèrdua encara té un sentit més ampli."

 

ARXIVAT A:
Incendis Medi ambient Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut