Pla curt del mapa que recull els 31 espais que busquen fomentar la participació ciutadana a Solsona. Imatge del 8 de novembre del 2016. (Horitzontal)

Solsona crea un mapa amb 31 espais per fomentar la participació ciutadana

Actualitzat

ACN Solsona.-El govern municipal de Solsona (ERC) vol ser exemple de transparència i, per aquest motiu, considera que la participació ciutadana és clau. Amb poc més de 9.000 habitants, el municipi compta amb 31 espais de participació ciutadana, entre els quals hi ha el 'cafè amb l'alcalde' i les visites als barris. Ara, el govern ha volgut recollir tots aquests espais en un mapa que dibuixa la manera com els ciutadans es poden acostar a la gestió pública. El document, a més, inclou dues noves formes de participació: els debats públics i la consulta ciutadana. L'alcalde, David Rodríguez, ha explicat que, de moment, el reglament és un esborrany i ha afegit que se sotmetrà a debat durant les properes setmanes amb l'objectiu que pugui ser aprovat al ple municipal en el termini aproximat d'un mes.

El reglament municipal de govern obert i participació ciutadana de Solsona era un compromís d'ERC des de l'anterior mandat. El nou document endreça tots els processos participatius que ja es fan a la ciutat i obre dues vies noves -el debat públic i la consulta ciutadana- per tal que qualsevol ciutadà pugui trobar les vies que li permetin fer una demanda al govern de la ciutat. El reglament defineix un total de 31 espais de participació, dels quals n'hi ha 18 que corresponen a cadascun dels barris de la ciutat. Tots ells tenen assignat un regidor adscrit que actua d'interlocutor directe entre el veïnat i comerciants i el govern municipal. Aquest és un dels espais que més s'han potenciat aquest mandat i que, segons l'alcalde, més propicien la proximitat entre l'acció de govern i la ciutadania. En aquest mapa s'identifica el regidor adscrit a cada barri. Els altres tretze espais són els consells municipals, el 'cafè amb l'alcalde', les trobades dels regidors de barri i, a més, s'han creat dos nous espais fins ara inexistents. Es tracta de la consulta popular i el procés de debat públic. El primer consisteix en una crida des de l'Ajuntament perquè la ciutadania manifesti la seva opinió sobre una determinada actuació municipal, mentre que el debat públic es pot promoure des del consistori o bé mitjançant iniciativa ciutadana. El reglament, a debat L'alcalde ha assegurat que el document elaborat és un esborrany i, per això, se sotmetrà a debat públic en les properes setmanes amb la intenció que es pugui aprovar en el ple municipal en el termini aproximat d'un mes. "No podíem fer un mapa de participació ciutadana des d'un despatx, justament s'havia de fer des del carrer", ha explicat el consultor en desenvolupament local i nous models de governança, Santi López-Villa. "Qui té un mapa i no viatja l'únic que té és un paper guardat en un calaix"El consultor en desenvolupament local i nous models de governança, Santi López-Villa, ha fet una crida perquè la ciutadania faci ús del reglament. "Un mapa ens dibuixa un marc i uns camins, però el més important és què en farem de tot això, i això depèn de si les persones d'aquesta ciutat estan disposades a utilitzar aquests espais. Un mapa serveix per viatjar, qui té un mapa i no viatja l'únic que té és un paper guardat en un calaix", ha dit.Pressupostos participatius Pel que fa als pressupostos participatius, l'alcalde ha explicat que, de moment, el govern vol treballar perquè el ciutadà entengui com s'elabora el pressupost d'una ciutat. En aquest sentit, aquest 2016 el consistori preveu fer una sessió per explicar el pressupost a tota la ciutadania "perquè la gent l'entengui". Un cop es faci aquesta sessió, l'alcalde no descarta que els pressupostos participatius es puguin posar en marxa de cara a l'any que ve, tot i que caldrà veure quin model s'utilitza, ja que Rodríguez avisa que "particularment no m'agrada la participació massa encasellada i rígida".

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut