El planeta Terra vist des de l'espai
Per primera vegada des de fa milers d'anys, hem superat el llindar dels 2 graus d'escalfament a nivell planetari (El planeta Terra vist des de l'espai)

Som a temps de no superar els 1,5 graus d'escalfament del planeta abans del 2100?

Aquest llindar establert a l'Acord de París ja s'ha superat en moments puntuals i, per tant, caldrà veure si mantenir l'objectiu és o no una quimera

Marta Jerez i Georgina Pujol, enviades especials a DubaiActualitzat

Per primera vegada des de fa milers d'anys, hem superat el llindar dels 2 graus d'escalfament a nivell planetari. Concretament, el 17 de novembre va ser el primer dia en què la temperatura global va arribar als 2,06 graus des de l'era preindustrial (1850-1900).

L'Acord de París va determinar que cal mantenir l'augment de la temperatura mitjana mundial molt per sota dels 2 graus respecte els nivells preindustrials i fer tot el possible per limitar aquest augment als 1.5 graus.I, probablement, en acabar aquest 2023, haurem superat el grau i mig de temperatura mitjana global anual. Una xifra que preocupa els científics, però que encara, a priori, no és del tot incompatible amb no superar els 1,5 graus a llarg termini.


I això com és possible?

Doncs perquè els científics consideren que per assolir aquesta temperatura s'han de superar de manera reiterada els 1,5 graus de mitjana global anual. El fet que aquest 2023 sigui el primer any que se superi aquesta mitjana no és una bona notícia.

Antonio Turiel, investigador científic de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona, explica que la pregunta ara és quina part d'aquest escalfament és provisional, que es deu a factors conjunturals, i quina part ha vingut per quedar-se.

 

L'Organització Meteorològica Mundial va pronosticar, fa pocs mesos, que durant els pròxims 5 anys es batrien rècords històrics de calor i que es podria assolir el grau i mig d'escalfament global. A tocar de final d'any, en un 99% de probabilitats, segons els científics, el 2023 serà quan superem aquest llindar.  

Els científics ho podran saber al voltant del 2030, quan acabi el Niño. Però les projeccions són poc encoratjadores. El Niño és el fenomen de variabilitat climàtica interna natural més important de la Terra i influeix de manera significativa a tot el planeta. És un fenomen associat a canvis dels vents i les temperatures a l'oceà Pacífic equatorial, i sol tenir una durada d'uns dos anys.


Per què els termòmetres s'han enfilat tant?

Una explicació seria el fenomen del Niño combinat amb l'escalfament global, o també la saturació de la capacitat absorbidora de la calor addicional de l'oceà.  

Turiel creu que podríem estar passant algun punt d'inflexió:

"Un canvi radical del sistema terrestre, que això també és difícil de saber, però que, evidentment, és un motiu de preocupació i que podria ser la causa del que està passant."

I assegura que tant si és una cosa temporal com si és una cosa ja permanent, ens ho hem de prendre com un avís molt seriós perquè les conseqüències que poden venir són increïblement dolentes.

Francisco Doblas Reyes, director del Departament Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center, explica que les decisions que prenem ara i les que adoptem en un futur pròxim determinaran el nivell de gasos d'efecte hivernacle, que són els que faran que l'escalfament s'acceleri, continuï o s'aturi.

Què cal fer per evitar passar dels 1,5 graus?

Per aconseguir no superar el grau i mig a final de segle, segons l'Agència Internacional de l'Energia, cal que els països desenvolupats redueixin un 80% les emissions l'any 2035. I, alhora, eliminar gairebé 5 Giga tones de CO2 de l'atmosfera cada any, a partir del 2050, amb tecnologies que són cares i que encara no s'han provat a escala massiva.

 

Alguns científics creuen que l'augment sobtat de temperatura del 2023 ens allunya dels objectius de l'Acord de París.

Turiel creu que els 1,5 graus és inabastable:

" Tot el tema dels Acords de París ens ho haurem de replantejar en el moment que siguem capaços de fer tota la ciència nova que cal per comprendre exactament tot el que està passant. Perquè hi ha una probabilitat bastant elevada que l'1,5 ja sigui inabastable."


Francisco Doblas considera que no és una bona notícia, perquè haurem de ser increïblement ambiciosos per no superar aquest llindar.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut