Estats Units

Somnis trencats pel boom del "fracking" a l'Amèrica de Trump

Els veïns de Virgínia de l'Oest denuncien que les grans companyies perforen els seus terrenys perquè només són propietaris de la superfície i no dels minerals que hi ha a sota

Geni LozanoActualitzat

A Virgínia de l'Oest, centenars de veïns conviuen amb les grans companyies industrials que perforen les seves propietats per extreure hidrocarburs del subsòl. Només són propietaris de la superfície de la terra i no dels minerals que hi pugui haver a sota.

La decadència de la mineria del carbó i l'augment de preu dels combustibles fòssils ha donat lloc a la tècnica de la fracturació hidràulica o "fracking" per extreure els minerals de sota terra. D'aquesta manera, s'aconsegueix més independència energètica, però també molèsties interminables que acaben amb denúncies per part dels veïns propietaris.

Beth Clauders es va mudar al comtat de Doodrige, a Virgínia de l'Oest, per fugir del soroll de la gran ciutat i gaudir de l'àmbit rural. Als anys 70 va comprar una parcel·la de 120 m2, que s'ha vist invadida per la febre del "fracking", una pràctica que existeix des de fa cent anys.

La tecnologia canvia la tècnica del "fracking"

A partir de l'any 2008 els avenços tecnològics van permetre explotar el gas acumulat en els pous i fissures de les roques del subsòl. La tècnica, que sempre havia estat poc invasiva i vertical, obliga a perforar fins a dos quilòmetres quadrats i després seguir perforant horitzontalment fins a dos quilòmetres més.

Segons ha explicat l'advocat que representa els veïns afectats, David McMann, la tècnica horitzontal ha estat el detonant de l'augment del "fracking":

"Tradicionalment, sempre havien perforat verticalment, feien un petit treball de 'fracking' i el gas ja fluïa. A partir del 2008, van fer la primera perforació horitzontal i aleshores va haver-hi un gran boom i va haver-hi una carrera de les companyies per llogar terres a tot l'estat."

Augment de llocs de treball

En l'última dècada, la febre del "fracking" s'ha apoderat de Virgínia de l'Oest, on el sector ha donat feina a 13.000 treballadors. En tot l'estat s'han aprovat fins a 60 plataformes d'extracció de gas, que tenen entre sis i vuit pous cadascuna.

 

 

Afecta parcel·les privades

L'augment de les plataformes d'extracció suposa afectacions a parcel·les privades. Tal com comenta la Beth, propietària d'una superfície, treballen dins la seva propietat perquè els veïns no són amos dels minerals que s'amaguen en el subsòl.

A Virgínia de l'Oest el sector de la perforació és força dominant. Per tant, per ser un inspector de la companyia s'ha de controlar força el sector industrial, i és per això que tenen molt poc poder. Si un inspector vol multar una companyia primer ha de passar pels tribunals, que és un procés llarg i difícil, ja que ells tenen el poder de la indústria.

Tal com explica la Beth, els veïns ho han denunciat, però encara no han obtingut una resposta clara:

"Això és el que deia la nostra demanda verticalment el contracte ho recollia, però no horitzontalment. El jutge hi estava d'acord, però el motiu pel qual van apel·lar és que si guanyem com a propietaris de la superfície, tots els amos guanyaran i per això estem lluitant."

Dins la parcel·la de la Beth, una companyia nord-americana ja hi ha perforat nou pous, i amb aquesta tècnica, té el permís per fer-n'hi encara quatre més. Actualment hi ha més de 2.000 pous horitzontals en funcionament a Virgínia de l'Oest, que generen el 80% de tot el gas que es produeix en aquest estat.

La tècnica comporta moltes molèsties

El soroll, la pol·lució, la brutícia o la contaminació d'aqüífers són el conjunt de molèsties interminables que afecten els veïns, però l'esperança que les autoritats obliguin a compensar els damnificats és molt baixa.

Els veïns afectats per les perforacions no se'n beneficiaran, ja que la majoria del gas abastirà altres punts dels Estats Units o es destinarà a l'exportació. Els perjudicats seguiran reclamant una indemnització per haver-los robat el paradís que van venir a buscar, fugint de la gran ciutat.

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut