Sónar 2024: un recorregut musical pel més destacat
- TEMA:
- Música
Torna el Sónar. Tornen les múltiples propostes per descobrir les músiques i tecnologies del moment i les que vindran. Entre el 13 i el 15 de juny el festival torna a desplegar la seva Nit i el seu Dia entre la Fira Gran Via i la Fira Montjuïc de Barcelona amb més de 200 concerts i activitats.
A més, la Sónar Week ofereix activitats paral·leles, com l'obra immersiva "Music: Response" a la Casa Batlló, l'OFF Sónar al Poble Espanyol, el SonarMies al Pavelló Mies van der Rohe i el Rain Film Fest, en col·laboració amb la UPF.
Amb caps de cartell com Air, Charlotte de Witte, Kaytranada, Jessie Ware, Vince Staples i Floating Points, la tria musical no és fàcil. Sobretot per l'eterna dicotomia entre no perdre's l'oportunitat de veure els noms més coneguts o bé apostar per descobrir els qui avui toquen als escenaris més petits i ho seran d'aquí a uns anys.
No es pot arribar a tot, però a continuació en desgranem una tria generosa, perquè pugueu escollir amb coneixement de causa.
Música i intel·ligència artificial
Entrar al festival de la mà del Sónar+D serveix per entendre moltes de les propostes musicals que després veurem dalt els escenaris. Ja fa anys que la part més tecnològica del festival estudia totes les possibilitats de la intel·ligència artificial, i ara que el tema és més d'actualitat que mai, posen la mirada en el pànic que genera la IA i en com s'aplica a les indústries creatives.
El festival ha traçat una programació musical farcida d'artistes que incorporen la IA en el seu procés creatiu, com les propostes de Sevdaliza, Rob Clouth i Myriam Bleau & Nien Tzu Weng.
Icones d'ara i sempre
Els caps de cartell del Sónar de Nit són els veterans Air, que celebren els 25 anys del seu àlbum de debut, "Moon Safari", i repassaran en directe per primer cop aquest disc sencer que avui en dia es considera de culte i que els va catapultar a la fama.
Els eixos vertebradors d'aquesta edició són la música de ball i les seves icones musicals actuals, com la diva discreta Jessie Ware o la DJ Charlotte de Witte, però també els clàssics de l'univers electrònic, com els mateixos Air, Paul Kalkbrenner, Laurent Garnier i Richie Hawtin, que coneixen bé el festival.
Microescenes
El Sónar sempre es reivindica com a espai de descoberta i aquest any encara més perquè tot això es fusiona amb el que han batejat com a "microescenes", espais de descoberta d'arreu del món que acaben definint la cultura popular del nostre temps. Val la pena no perdre's xous com els que faran noms com Soto Asa, La Goony Chonga, DJ Gigola, Tayhana i el Club Cringe.
El Sónar balla i fa ballar
La música de ball ja era una de les protagonistes de l'any passat, però aquesta edició posa el focus no només a fer ballar el públic, sinó que el ball sigui present dalt els escenaris.
Ballarem amb les propostes del productor Lee Gamble amb la coreògrafa Candela Capitán, i amb el Hakke xou, de Blackhaine i Gabber Eleganza, una mostra del ball rave originari de l'escena hardcore i gabber holandesa.
I segurament una de les propostes més arriscades d'aquesta edició és la del col·lectiu Asian Dope Boys, que faran una performance multidisciplinària però centrada en el ball: 13 artistes actuant durant sis hores seguides.
Old but gold: Kerri Chandler i Jennifer Cardini
Dos dels noms més veterans d'aquesta edició. A Kerri Chandler se'l coneix com l'Stevie Wonder de la música house. Punxarà només la seva col·lecció de cintes de bobina oberta, res de digital, una festa analògica.
Jennifer Cardini és dona, veterana i forma part del col·lectiu LGTBIQ+. Tota una referent del house i la cultura de club.
Talent de proximitat
El Sónar també és la "posada de llarg" per als noms catalans que hi actuen aquest any. Des de la proposta futurista de LaFrancesssa: pop enganxifós, música de club desconstruïda i veus ultraprocessades sota les influències d'Arca i SOPHIE.
Passant per l'artista barcelonina Bikôkô, que resideix a Londres i debuta a l'escenari de Sónar només tres anys després d'haver iniciat la seva carrera de soul i percussió afro. O la DJ i performer barcelonina Meritxell de Soto, i el món oníric que dibuixa Adelaida, amb la veu com a protagonista i amb beats electrònics acompanyant.
Fins a C.O.U, una proposta de què no sabem gaire més enllà que és "un misteriós nou projecte de música electrònica psicodèlica arribat des de les profunditats de Catalunya", i amb Joan Pons, El Petit de Cal Eril, ben involucrat.
Tampoc no es perdrà la cita el col·lectiu de la Costa Brava Magic Mainline Orchestra, que actuarà com a live band de house a l'escenari principal de Sónar de Dia.
Una mica de tot
Una dosi de pop nostàlgic en espanyol? AMORE, el debut d'aquesta jove pianista murciana que es consolida al panorama de la música en espanyol a base de melodies pop experimentals i lletres carregades de nostàlgia.
Una mica de música tradicional barrejada amb electrònica? La posaran l'andalusa Judeline i el madrileny pablopablo.
El reggaeton més zen arriba des de Ceuta, de la mà de Soto Asa. Hi veurem també estrelles globals del tecno melòdic: els suïssos Adrian Shala i Adrian Schweizer, és a dir, el duo Adriatique. Un dels debuts més esperats a Sónar.
O l'eclèctic raper californià Vince Staples, exponent estel·lar del hip-hop de la Costa Oest dels Estats Units. I de l'underground a guanyar 2 Grammys: el canadenc Kaytranada al Sónar de Nit ja hi va fer una actuació triomfal el 2017 i ara hi torna per presentar nou àlbum i després d'haver estat teloner de The Weeknd durant la seva gira mundial.
- ARXIVAT A:
- Música