Sondeig Espanya: El PP arrasaria a Madrid i seria el més votat al País Valencià i les Illes
Al País Valencià i a les Illes Balears, les esquerres podrien arribar a reeditar els governs progressistes, segons el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio per a aquestes eleccions municipals i autonòmiques
El PP s'imposaria per majoria absoluta a les eleccions a la Comunitat de Madrid i es quedaria molt a prop de poder recuperar els governs del País Valencià i les Illes Balears, segons indica el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio.
La victòria dels populars seria especialment clara a la Comunitat de Madrid. Isabel Díaz Ayuso podria aconseguir la majoria absoluta i no haver de dependre de Vox. Amb una forquilla d'entre 70 i 72 escons, el PP podria governar sense necessitat de cap pacte.
En segon lloc quedaria el PSOE, liderat per Juan Lobato, amb una forquilla d'entre 27 i 28 diputats, entre 3 i 4 més dels que té ara.
Més Madrid, que en les darreres eleccions autonòmiques va ser la segona força més votada, passaria a la tercera posició. Mónica García perdria 4 regidors i n'obtindria 20.
L'extrema dreta de Vox baixaria dels 13 parlamentaris actuals a una forquilla d'entre 9 i 10.
Unides Podem també veuria reduïda la seva representació i baixaria fins a 7 diputats.
Ciutadans, que el 2021 va perdre tots els diputats que tenia a l'Assemblea de Madrid, tampoc aconseguiria entrar aquest any al Parlament.
A l'Ajuntament de Madrid, el PP també guanyaria clarament. La candidatura de José Luis Martínez Almeida, que actualment té 15 regidors, n'obtindria entre 28 i 30 i fregaria la majoria absoluta, situada en els 29 regidors.
En segona posició quedaria Més Madrid, liderada per Rita Maestre, amb 12 regidors, 7 menys que els 19 que tenia fins ara. Molt a prop se situaria el PSOE, amb una forquilla d'entre 10 i 11 regidors, entre 2 i 3 més dels 8 que té actualment.
Vox mantindria els 4 regidors actuals.
Podem obtindria un 5% dels vots i entraria pels pèls al consistori. Qui en quedaria fora seria Ciutadans.
Empat entre blocs al País Valencià
Al País Valencià, igualtat màxima entre els blocs d'esquerra i dreta. El PP seria la formació més votada i s'enfilaria fins a una forquilla d'entre 37 i 38 diputats.
El PSPV també pujaria respecte a fa quatre anys, fins a uns 31-33 diputats, entre 4 i 6 més dels que té ara.
Compromís perdria representació i dels 17 parlamentaris actuals baixaria fins a una forquilla d'entre 12 i 14.
Vox augmentaria els diputats i dels 10 actuals passaria a una forquilla d'entre 13 i 14.
Unides Podem baixaria de 8 diputats a 3.
Ciutadans, que fins ara tenia 18 diputats a les Corts Valencianes, obtindria tot just un 2% dels vots i quedaria fora del Parlament.
A l'Ajuntament de València també s'hi imposaria el PP. La llista encapçalada per María José Catalá passaria dels 8 regidors actuals a una forquilla d'entre 13 i 14. Aquests resultats acostarien molt els populars a l'alcaldia de València.
Compromís, la formació de l'actual alcalde, Joan Ribó, baixaria dels 10 regidors actuals a 8. Per la seva banda, el PSPV podria guanyar un regidor: el sondeig li atorga una forquilla d'entre 7 i 8 edils, mentre que ara en té set.
Socialistes i valencianistes no arribarien als 17 escons que marquen la majoria absoluta.
L'extrema dreta de Vox doblaria la representació al consistori valencià, dels 2 regidors actuals a 4.
Ni Podem ni Ciutadans arribarien al 5% necessari per obtenir representació.
Victòria del PP, a prop de governar a les Illes
A les Illes Balears, el PP augmentaria la representació de 16 diputats a una forquilla d'entre 21 i 22. Amb la suma de Vox, que s'enfilaria dels 3 parlamentaris actuals a una forquilla de 7-8, els populars podrien arribar als 30 escons que donen la majoria absoluta.
El PSIB de Francina Armengol baixaria dels 19 diputats actuals a una forquilla d'entre 17 i 18 parlamentaris. Podem també perdria representació i passaria dels 6 actuals a 4.
Més per Mallorca pujaria respecte a fa quatre anys i passaria dels 4 actuals a una forquilla de 4-5. El Pi baixaria dels 3 actuals a una forquilla de 0-2.
Tant Més per Menorca com Gent per Formentera mantindrien la representació, 2 i 1 diputat respectivament.
Ciutadans, que actualment té 5 diputats autonòmics, quedaria fora del Parlament balear.
A l'Ajuntament de Palma, majoria també per la dreta. El PP recuperaria terreny i tornaria a ser la força més votada, després que fa quatre anys ho fossin els socialistes. La candidatura de Jaime Martínez aconseguiria entre 10 i 11 regidors, entre 4 i 5 més dels que té actualment, i amb els 6 que el sondeig atorga a Vox superaria el llindar de la majoria absoluta: 15 electes.
El PSIB mantindria els 9 regidors que té actualment i Més per Mallorca pujaria dels 3 actuals a una forquilla d'entre 4 i 5.
Podem baixaria dels 3 actuals a 2 i el Pi frega el 5% dels sufragis, que podrien atorgar-li fins a 2 regidors.
Lamban perdria a l'Aragó i García-Page guanyaria a Castella-la Manxa
A l'Aragó, els socialistes deixarien de ser la força més votada, el PP guanyaria amb 28 o 29 escons mentre que el PSOE de Javier Lamban es quedaria amb 22 o 23 escons. Vox seria tercera força amb entre 7 i 9 diputats.
A Navarra, on ara governen els socialistes, la victòria seria per als conservadors Unió del Poble Navarrès, amb entre 12 i 13 diputats. Els socialistes serien segona força amb entre 10 i 11 diputats i Bildu, tercera força amb 9 diputats, 2 més dels que tenia fins ara.
A Castella-la Manxa, un altre feu socialista, sí que el PSOE retindria la victòria. Emiliano García-Page obtindria entre 16 i 18 escons, el PP entre 12 i 13 i Vox entre 3 i 4.
El sondeig de l'empresa GAD3 s'ha elaborat a partir de milers d'entrevistes fetes durant les últimes setmanes.
Eleccions a 12 parlaments autonòmics
Aquest 28 de maig hi ha eleccions a 12 parlaments autonòmics: Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, la Comunitat de Madrid, Extremadura, les Illes Balears, les Illes Canàries, La Rioja, Múrcia, Navarra i el País Valencià.
En total, s'elegeixen 736 diputats autonòmics.