Soroll als patis de les escoles: Barcelona vol blindar els centres contra les denúncies

Els grups municipals estan d'acord a modificar l'ordenança de contaminació acústica mentre diversos centres han reubicat activitats que feien als espais d'esbarjo
Actualitzat
TEMA:
Educació

Diverses escoles de Barcelona han alterat el seu funcionament habitual després de ser denunciades davant de la justícia pel soroll que causen. N'hi ha que, preventivament, han reduït l'activitat en els patis, que els veïns de pisos pròxims asseguren que els molesten. D'altres, fins i tot, ja han vist com els precintaven algun dels espais de lleure.

És el cas de l'escola Salesians Rocafort, al districte de l'Eixample, que des del mes d'agost no podia utilitzar dos patis, un de descobert i un de soterrat.

La justícia ha precintat aquesta pista dels Salesians Rocafort (3Cat)

Ara, després de quatre mesos, i de tres de l'inici de curs, tornen a poder utilitzar la pista coberta. L'exterior, en canvi, continua precintada per ordre del jutge. Des de l'escola apunten que si la normativa no canvia, estan en perill la majoria dels patis escolars i les extraescolars que s'hi fan.

"Defensar els patis, sobretot en el temps escolar, és una cosa absolutament vital, és defensar els drets dels nostres alumnes", argumenta Narcís Frigola, director dels Salesians Rocafort. 

Als Jesuïtes Gràcia no els han precintat cap pati, però al març tenen una vista sobre la demanda d'un veí.

"Érem conscients que havíem de fer alguna cosa per molestar menys els veïns, però una demanda no ens l'esperàvem", admet Anna Segura, directora del centre.

En declaracions al programa "Tot es mou" de 3Cat, explica que ja havien reubicat "algun dels esbarjos que es feien en el pati central, i també l'educació física i les extraescolars", fins a reduir un 70% les activitats que s'hi feien.

Els Jesuïtes Gràcia han reduït l'activitat al pati central (3Cat)

"Mai hem d'oblidar que l'esbarjo és un espai educatiu", remarca Segura, on es fan "les activitats que complementen les activitats de l'aula, tot el que té a veure amb activitats socials i emocionals: el joc, el lleure, l'esport".

És per aquest motiu que defensa: "Això ho hem de garantir."

Un argument que sembla poc compatible amb la demanda veïnal, de tancament del pati central, també en horari lectiu. Caldrà veure què hi diu la justícia.

A l'escola Auró, també a l'Eixample, la situació és molt semblant.

"Tot el que hem pogut fer ja ho hem fet", assegura Elisenda Lozano, la directora, abans d'explicar que "s'han eliminat moltes activitats" i que "s'han anat reduint tots els espais amb música".

Posa dos exemples, però, d'activitats que considera que no poden suprimir-se, com els partits del divendres, malgrat que "molesta el xiulet de l'àrbitre", i "les extraescolars de patinatge", que s'han de fer amb música, perquè és moviment, és ritme...".

L'escola Auró també ha reduït activitats al pati (3Cat)

Canviar la normativa

Aquest augment de queixes i les conseqüències negatives que ja han comportat per a diversos centres han fet que l'Ajuntament es plantegi canviar l'ordenança de contaminació acústica. Ha estat a iniciativa d'ERC, però de moment no hi ha propostes concretes.

Lluís Rabell, regidor d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, remarca que "els patis de les escoles que compleixen una funció no només d'esbarjo sinó altament educativa important i, per tant, hem de trobar aquest punt de conciliació".

"Cal que el diàleg i l'entesa s'imposin", defensa, en declaracions a 3Cat. 

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut