La cria de tortuga "Caretta caretta" ha aparegut sola, però en bon estat de salut(Centre Tecnològic BETA - Universitat de Vic)

Sorpresa a Portbou per la troballa d'una tortuga marina acabada de néixer

Es tracta d'un fet inèdit en aquest lloc de la Costa Brava i, segons els experts, la seva presència és "conseqüència de l'escalfament global"

RedaccióActualitzat

Sorpresa a Portbou, a l'Alt Empordà, per l'aparició, aquest dilluns, d'una cria de tortuga a la platja Gran, una troballa inèdita en aquest punt del litoral català.

La cria, de l'espècie "Caretta caretta", va aparèixer a la vora de l'aigua. Una família que era a la platja la va veure i van donar l'avís. A partir d'aquell moment es va muntar un dispositiu de recerca a les platges de Portbou, Colera i Llançà, amb l'ajuda d'agents rurals i de voluntaris, per intentar localitzar-ne el niu o d'altres exemplars.

Amb el clima tranquil que hi ha hagut aquests últims dies a la zona, sense massa vent i amb el mar com una bassa d'oli, els experts pensen que la cria ha nascut en algun punt molt proper d'on va aparèixer.

També s'ha fet una crida als ciutadans perquè si algú localitza una altra cria o un niu per la zona, alerti ràpidament al 112.


Per la investigadora del centre tecnològic BETA de la Universitat de Vic i i membre de l'Associació Som Mar de Llançà, Irene Álvarez de Quevedo, la tortuga -que només té un o dos dies de vida- "pot ser que estigui desnodrida".

Per això -explica- serà traslladada al CRAM (Fundació per la Conservació i Recuperació d'Animals Marins), on "els veterinaris li faran una avaluació per després tornar-la a alliberar".

La tortuga serà traslladada ara al CRAM, on després de fer-li una avaluació, en faran l'alliberament (Centre Tecnològic BETA - Universitat de Vic)


Conseqüència de l'escalfament global

Segons Álvarez de Quevedoanys enrere, les platges d'aquesta zona eren massa fredes per la nidificació. De fet, les tortugues només s'hi acostaven puntualment per alimentar-se. Amb el canvi climàtic i l'augment de temperatures per l'escalfament global, aquesta troballa, fins ara absolutament excepcional, "serà cada cop més habitual".

"Qualsevol platja de Catalunya ja és susceptible de tenir un niu de tortuga marina. Per això ens podem trobar amb sorpreses com aquesta. Això no és una bona notícia. Anirem veient canvis al mar, i aquest n'és un."

Fins ara, s'havia trobat un únic niu de tortuga a la Costa Brava. Va ser l'estiu passat, a la platja de sa Riera de Begur.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàtica
Anar al contingut