"Sortim plorant, són molt agraïts": com són les proves de Covid-19 a les residències

Les residències estan a l'espera de tenir els resultats dels tests de coronavirus per saber com actuar
Marta Arrufat i Trigàs / Oriol Esteve Gràcia Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Un dels principals focus d'atenció de l'epidèmia del coronavirus són les residències de gent gran. Un equip de TV3 ha seguit un dels equips d'atenció primària que hi van a fer tests, per identificar qui s'ha contagiat i qui no.

L'equip de sanitaris agafa mostres per saber qui de la residència pot estar infectat per coronavirus. La rebuda, com explica la infermera Natàlia Mingorance, no pot ser més càlida.

"Jo crec que han passat moltes coses i que algú els doni tota l'atenció del món els agrada molt. Ens ho agraeixen moltíssim. Suposo que ho han vist a la tele i creuen que realment estem fent una bona labor. Realment ens fan plorar, sortim plorant d'algunes habitacions, perquè són molt, molt agraïts."

Per als residents el moment d'agafar les mostres és desagradable, però els compensa la seguretat que els dona saber si estan encomanats.

El personal sanitari se sent molt ben rebut a les residències de la tercera edat

Eusebio Cuevas Cañas, de la Residència La Torreta del Prat, ho expressa així:

"Estic contentíssim. Almenys estic més segur de no caure."

La seva companya Josefa Villares Armada també està contenta.

"Ja ho estàvem desitjant-ho tots. La meva família em preguntava si hi havia algun malalt i jo els dic 'de moment, no'. I estic molt contenta."

 

Una planta per a afectats

A la seva planta no hi ha cap resident amb símptomes. Però a la tercera, sí: algunes de les 9 persones que van traslladar d'una altra residència que va tancar. A dos els van fer la prova perquè en tenien símptomes: una fa dies que es troba bé, l'altra va morir.

Ara tothom està aïllat a la seva habitació des de fa més de 20 dies, tenen personal exclusiu i estan altament protegits. Ningú els confirma ni quan ni com es podran barrejar amb la resta.

Per a Joan Gràcia, gerent de les residències La Torreta, les proves seran un bon inici, però encara els faltarà saber si tenen personal contagiat.

"Ens faltaria fer la foto també als nostres treballadors, perquè tenim l'experiència de treballadors asimptomàtics, que realment poden contagiar sense tenir cap símptoma de la malaltia. Però el personal s'ha de fer la prova en un CAP i no sabem ni quan, ni com."

Han notat millora des que es va fer el traspàs d'atenció a les residències del Departament d'Afers Socials a Salut perquè, segons la metgessa de cronicitat del Servei d'Atenció Primaria del Delta del Llobregat, Esther López Gonzalo, es van començar a detectar les principals necessitats.

"Les més importants eren de material que s'havien de gestionar. Per altra banda, hi havia els professionals afectats pel Covid estaven de baixa i alguns centres necessitaven suport."

 

Personal sanitari pren mostres per detectar el coronavirus als residents

Poden trucar als equips de cronicitat del CAP a qualsevol hora, 7 dies la setmana. I quan cal, l'equip es desplaça fins a la residència. Ara han d'entrar més sovint perquè el virus és especialment cru amb aquesta població, com explica Cristina Delso Gafarot, responsable de la Unitat d'Atenció a la Cronicitat del Servei Atenció Primària Delta del Llobregat:

"És una zona d'alta fragilitat i els pacients són molt fàcilment descompensables. En algunes residències hem hagut de donar suport de presència física real, amb infermeres visitant com si fossin staff real de la residència, on han tingut baixes molt nombroses."

Ja els han arribat caixes d'equips de protecció de la Generalitat, però durant setmanes, per no deixar el seu personal desprotegit, n'han comprat per la seva banda a preus desorbitats.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut