Les dificultats per cobrir vacants de càrrecs intermedis ha fet que els sous que es paguen en aquest rang hagin augmentat el 6% a Catalunya (iStock)

Sous estancats: quines feines i quins sectors estan esquivant més bé la inflació

El salari dels directius i dels empleats pràcticament no s'han mogut; ara bé, pugen de manera significativa en el cas dels càrrecs intermedis, que són llocs que costen més de cobrir

Actualitzat

Els salaris es mantenen clarament per sota de la inflació segons dos estudis diferents de les escoles de negoci EADA i ESADE, amb dades d'enquestes a les empreses i del portal de negocis Infojobs.

Segons els números oficials, els salaris pactats a Catalunya a través de nous convenis han pujat aquest any un 3,14%, molt per sota de la inflació, que arriba al 5,6%.
 

El sou dels càrrecs intermedis pugen de manera significativa

Els salaris pugen diferent segons el tipus d'empresa i la posició que s'hi ocupa, segons l'estudi de la consultora ICSA amb EADA. Els sous dels càrrecs intermedis de les petites empreses són els que més bé han esquivat la inflació i els que menys poder adquisitiu han perdut, tant en els últims dos anys com des del 2007, l'any de l'anterior crisi; en concret van pujar un 6,49% durant el 2022.

No és només cosa de les petites empreses, les mitjanes també van apujar percentualment més els salaris dels seus comandaments que els dels alts directius i empleats.

De mitjana, els càrrecs intermedis a Catalunya cobren 45.700 euros, mentre a Madrid en cobren 47.500. A les altres comunitats, els sous són lleugerament més baixos i la mitjana del conjunt d'Espanya se situa en els 44.800 €.
 

Els sous dels empleats de la gran empresa pugen el 6%

Amb una inflació disparada, els empleats de les grans empreses (amb més marge de maniobra) n'han sortit més ben parats que la resta. Els salaris han pujat el 6%, segons les dades de l'estudi.

En canvi, les empreses mitjanes no han actualitzat en molts casos els salaris dels seus empleats o ho han fet discretament. De mitjana els salaris van pujar l'1,27% en aquest tipus d'empresa, mentre que les empreses petites van arribar a augmentar de mitjana el 3,54% el sou dels seus empleats.

Els sous dels empleats se situen de mitjana en els 24.269 euros, lleugerament per sobre se situen els sous a Catalunya, que queden en els 24.815 euros, i una mica més lluny els de Madrid, on, de mitjana, els empleats cobren 25.747 euros.

Els treballadors del comerç i turisme, els que cobren menys

Per sectors, els empleats de banca i indústria tenen sous similars al voltant dels 28.500 euros de mitjana, 28,559 i 28.489  respectivament.

Els empleats que menys cobren de mitjana són els del comerç o activitats relacionades amb el turisme. Tot just arriben a una mitjana de 16.913 euros, només una mica per sobre el salari mínim interprofessional del 2022.

En canvi, els empleats de la construcció fa anys que milloren els seus salaris, que de mitjana arriben fins als 23.730 euros.

Els sous mes baixos es continuen trobant en el comerç i el turisme (iStock)

Els directius de banca i assegurances, els més ben pagats

De tota manera, els més ben pagats continuen sent els directius de banca i assegurances. El seu sou va pujar de mitjana un 3,40% durant el 2022, fins a uns 93.000 euros l'any.

Els màxims responsables de les empreses de transport van darrere, uns sous que no paren de pujar des del 2016. Per la seva part, els salaris dels directius del sector serveis, de la indústria, del comerç i turisme que durant la pandèmia van baixar, ara per ara, encara no han recuperat el nivell que tenien just abans.

Això ha fet que de mitjana els sous dels directius en el conjunt de l'Estat arribi a ser de 85.500 euros. Només queden per sobre aquesta mitjana, Catalunya amb 87.500 euros i Madrid on els directius de mitjana cobren més de 90.000 euros.
 

El turisme, un sector en què milloren els sous de les ofertes laborals

Infojobs també ha fet una radiografia dels salaris a partir del que paguen les empreses a les ofertes de feina penjades al seu portal. I han identificat que les vacants del sector del turisme i la restauració són les que més han apujat els sous. Ho atribueixen al fet que l'any passat van tenir més dificultats per reclutar treballadors, en un estiu on van faltar mans per la campanya de vacances, i van intentar fer els llocs de treball més atractius amb aquesta millora dels salaris.

Segons aquest informe, això va tenir un impacte en els sous que s'oferien a Catalunya, Balears i al País Valencià, les Canàries i Madrid, comunitats on el turisme té molt pes i on la pandèmia els havia passat factura.  

Amb tot, Catalunya segueix sent una de les comunitats amb els sous més alts dels que s'ofereixen a aquesta borsa de treball per internet. 

Millora el sou de les ofertes, però es perd poder adquisitiu

Les feines relacionades amb l'atenció al client i de comercial i vendes també van apujar lleugerament el sou a les ofertes de treball, però no es va arribar a compensar el poder adquisitiu. Infojobs les considera dues de les grans portes d'accés al mercat laboral, amb una gran oferta de vacants i també hi veu una millora del sou ofert.

Com a curiositat, aquest portal d'ofertes laborals destaca que l'oferta de feina amb un sou més alt va ser la de disseny de sistemes empotrats, una feina de l'àmbit informàtic, amb una retribució bruta per sobre dels 53.000 euros.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaIPC
Anar al contingut