Sous més baixos i preus més alts: els treballadors perden poder adquisitiu el 2021
Els sous han baixat després de la pandèmia, sobretot en sectors com el turisme i el comerç i, a més, la inflació ha pujat
Els salaris han baixat l'últim any. Ho han fet a totes les categories laborals, des d'empleats fins a directius. És un efecte més de la pandèmia, segons un informe de la consultora ICSA i l'escola de negocis EADA
Els empleats van guanyar, de mitjana, 23.400 euros bruts anuals el 2021, uns 131 euros menys que el 2020. Els comandaments van guanyar uns 42.000 euros bruts anuals de mitjana, una diferència de més de 800 euros respecte a l'any anterior.
Els directius van tenir l'any 2021 un sou mitjà d'uns 82.700 euros bruts anuals, unes 3,5 vegades superior al dels empleats. La pèrdua respecte al 2020 va ser de més de 3.500 euros l'any.
A aquestes baixades de sou cal sumar-hi la inflació, i el resultat és una clara pèrdua del poder adquisitiu dels treballadors. Especialment, al comerç i al turisme, els sectors tradicionalment més mal pagats i, alhora, més afectats per la pandèmia.
Turisme i comerç, molt afectats
El sector del turisme és un dels que ha estat més lligat a l'evolució de la pandèmia, i és on també hi ha hagut més treballadors afectats per ERTO, per exemple.
Tot plegat ha tingut repercussions en els salaris d'aquest sector, especialment en els directius i els càrrecs intermedis. El descens ha estat menys pronunciat per als empleats, que són els que tenen els sous més baixos.
També destaca el sector de la banca, immersa en un procés de reorganització, amb ajustos de plantilla. Així, han caigut els salaris dels directius i els càrrecs intermedis d'aquest sector.
Pels autors de l'estudi, la consultora ICSA i l'escola de negocis EADA, la pandèmia ha afectat l'evolució dels salaris, però, a més, ha entrat en joc un altre element: la inflació. L'any passat es va disparar i es va perdre poder adquisitiu.
El possible remei: mesures de conciliació
Els autors de l'estudi creuen que la inflació no pot ser l'únic element per actualitzar salaris, i afirmen que és imprescindible introduir altres elements. Serien mesures de flexibilitat o conciliació que no tenen cost per a les empreses, però que farien guanyar poder adquisitiu.
Ernesto Poveda, president de la consultora ICSA, afirma que els salaris podrien incorporar "una part de l'IPC, una part de resultats que ha tingut la companyia, o altres factors com poden ser la flexibilitat horària o el teletreball".
Per comunitats autònomes, els salaris més alts es concentren allà on hi ha companyies més grans. El rànquing l'encapçalen Madrid i Barcelona. Només en el cas dels empleats, Navarra se situa en el segon lloc, al davant de Catalunya.