Stonehenge, al descobert: revelen alguns dels enigmes de l'estructura megalítica

Una exposició al Museu Britànic de Londres resol uns quants misteris relacionats amb Stonehenge, construït fa 4.500 anys per treballadors de la Gran Bretanya i d'Europa

RedaccióActualitzat

Per què els prehistòrics van escollir Stonehenge per instal·lar-hi pedres gegants? És només un dels molts misteris que encara envolten aquesta estructura megalítica del sud d'Anglaterra.

El Museu Britànic de Londres ha obert una exposició sobre Stonehenge. Encara hi ha molts misteris sobre el seu origen, però després d'intenses investigacions científiques s'han pogut resoldre algunes preguntes, com per exemple qui el va construir.

Van ser treballadors procedents de tota la Gran Bretanya i d'Europa que van construir Stonehenge fa uns 4.500 anys. Pelegrinaven a aquest punt i s'instal·laven en cases fetes de branques i cobertes de guix, mentre aixecaven les imponents pedres del monument megalític. Portaven calçat de pell farcit d'herba, per evitar el fred, i ara d'ells en sabem una mica més.

Una treballadora del British Museum, en una de les àrees de l'exposició sobre Stonehenge
Una treballadora del Museu Britànic, en una de les àrees de l'exposició sobre Stonehenge (EFE/Neil Hall)


Neil Wilkin, comissari de l'exposició, ha explicat que l'ADN ha proporcionat informació sobre les persones enterrades al voltant de Stonehenge:

"Ara podem saber si estaven emparentats, si eren pare i fill, avi i net... I això fa que l'època de Stonehenge resulti ara més personal, més pròxima". 

L'exposició al Museu Britànic analitza els moviments migratoris, com la mobilitat també estava marcada per la dispersió familiar, o els usos de l'espai, ja que Stonehenge va començar tenint usos funeraris.

La gent era curiosa i aventurera, malgrat tenir vides relativament curtes en comparació amb les d'avui en dia. Era una cultura sofisticada i tenien tècniques artesanals complexes.

A més, coneixien molt bé les estrelles. Un dels objectes més destacats a l'exposició és el disc de Nebra, amb símbols daurats que representen el sol, la lluna i els estels, i que es creu que és el mapa més antic del cosmos que es conserva. 

El disc de Nebra està considerat el mapa de les estrelles més antic que hi ha
El disc de Nebra està considerat el mapa de les estrelles més antic que hi ha (Europa Press/Dominic Lipinski)


Més de 400 objectes d'una trentena de col·leccions

Per aconseguir reinterpretar Stonehenge a través de la seva gent, el Museu Britànic ha reunit més de 400 objectes en préstec d'una trentena de col·leccions.

L'exposició resol misteris, però en queden encara molts més per desxifrar i aquesta és, justament, la màgia i el poder d'aquest indret.

 

ARXIVAT A:
Regne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut