Sturgeon marxa "encoratjada" de Brussel·les on ha defensat la continuïtat dins la UE
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, s'ha mostrat "encoratjada" per "la voluntat d'escoltar" que ha trobat a Brussel·les, on aquest dimecres ha exposat el desig d'Escòcia de continuar a la Unió Europea, tot i la victòria del Brexit en el referèndum de la setmana passada.
Després de reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el del Parlament comunitari, Martin Schulz, la mandatària escocesa ha comentat que marxa de la capital comunitària "plena d'esperança i optimista"
"He trobat un gran interès en el resultat del referèndum i una resposta empàtica a la situació en què es troba Escòcia, la possibilitat de ser fora de la UE contra la nostra voluntat"
Sturgeon ha destacat que s'ha "trobat amb les portes obertes" i "una resposta empàtica" en les seves reunions a Brussel·les.
No troba "sorprenent" la posició de Rajoy
Preguntada sobre l'oposició de Mariano Rajoy a una negociació d'Escòcia amb la Unió, Sturgeon no s'ha mostrat sorpresa. Precisament el president del govern espanyol en funcions no ha tingut gaire empatia cap a la posició del govern escocès i ha assegurat que, "si el Regne Unit se'n va de la UE, Escòcia també se'n va".
"No crec que sigui particularment sorprenent, tant d'hora, escoltar posicionaments d'inici d'un país com Espanya, expressats com s'han expressat avui"
La líder independentista ha recordat que "el procés formal" de sortida britànica de la UE "encara no està en marxa" i que actualment només es comenten "posicionaments d'inici". Sturgeon ha indicat que el seu objectiu és que, quan comencin les negociacions entre el govern britànic i la UE, "es considerin" els interessos escocesos i el seu govern hi estigui representat.
"No he vingut per arribar a cap conclusió ni per pressionar a ningú perquè prengui decisions o faci compromisos. He vingut per garantir que la veu d'Escòcia s'escolta i que la posició d'Escòcia s'entén"
Trobades amb Schulz i Juncker
A Brussel·les, Sturgeon ha mantingut dues reunions d'alt nivell, al matí amb el president de l'Eurocambra, Martin Schulz, i, a la tarda, amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. A tots dos, Sturgeon els ha transmès la intenció d'Escòcia de quedar-se a la Unió Europea, tot i el resultat del referèndum al Regne Unit.
La primera ministra ha sortit optimista de la reunió amb Juncker: diu que s'ha trobat les portes obertes de les institucions comunitàries i que hi ha hagut bona sintonia, malgrat que no s'ha arribat a cap acord concret. El president de la Comissió Europea ha dit abans de reunir-se amb Sturgeon que volia escoltar "amb atenció" els posicionaments del govern escocès, tot i que ha assegurat que "no interferirà" en un procés britànic.
Schulz: "He escoltat i après"
Al matí, Sturgeon s'ha reunit aquest dimecres amb el president del Parlament Europeu, Martin Schulz. En la sortida de la trobada, Schulz s'ha limitat a comentar que ha "escoltat i après". I la mandatària escocesa ha refermat la seva posició amb contundència:
"Som en la fase inicial del procés i li he transmès el desig clar d'Escòcia de protegir la nostra relació amb la Unió Europea. Sóc conscient que tenim un llarg procés al davant, i és probable que sigui difícil. Reconec que la trobada d'avui a Brussel·les és poc habitual, però tothom ha d'entendre que, a diferència d'altres parts del Regne Unit, estem decidits a mantenir-nos dins de la Unió Europea."
La primera ministra escocesa ha estat especialment crítica amb la victòria del Brexit en el referèndum amb l'argument que els escocesos han rebutjat per una àmplia majoria la sortida del club comunitari. Sturgeon ha assegurat que estudia convocar un nou referèndum d'independència perquè el resultat de la consulta canvia les circumstàncies de la relació amb el Regne Unit i la Unió Europea.
La permanència a la Unió va ser l'opció més votada a Escòcia amb el 62% dels vots, mentre que, a Anglaterra i a Gal·les, s'hi va imposar el Brexit. La sortida de la Unió Europea va guanyar globalment amb el 51,9% dels sufragis i més d'un milió de vots d'avantatge davant de la continuïtat en el bloc comunitari.
Sturgeon també havia sol·licitat trobar-se amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk. El dirigent polonès, però, ha decidit que "no és el moment" de reunir-se amb la primera ministra escocesa. De fet, Juncker ha afirmat que, ni Tusk ni ell, tenen "la intenció d'interferir en un procés britànic".
Puigdemont: "La UE està canviant radicalment i ràpidament"
Des de Catalunya, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dimecres que la UE està "canviant radicalment i ràpidament" el discurs en relació amb els processos independentistes tant a Escòcia com aquí, perquè, entre altres raons, el bloc comunitari "no va sobrat de suports". Ho ha dit durant la sessió de control del Parlament quan s'ha referit a la reunió de Sturgeon amb els màxims responsables comunitaris a Brussel·les. El president català ha subratllat que els escocesos van declinar per "por" separar-se del Regne Unit en el referèndum del 2014, i ara s'han quedat "sense independència ni UE".