L'òmicron ja remet al país on es va detectar: Sud-àfrica comença a relaxar mesures
Els contactes de positius que no tinguin símptomes no hauran de confinar-se ni fer-se test un cop s'ha superat el pic de contagis, segons els experts
Sud-àfrica ja entreveu la llum al final del túnel després de l'esclat de casos impulsats per la variant òmicron del coronavirus. La nova variant, detectada fa més d'un mes, va disparar els contagis a una velocitat sense precedents, però ara les infeccions ja comencen a alentir-se.
Aquests senyals de descens es noten especialment a la província de Gauteng, on hi ha les ciutats de Johannesburg i Pretòria, considerada el gran epicentre d'òmicron perquè va ser on es va detectar per primera vegada la variant.
A partir d'aquest divendres, les persones que no tinguin símptomes no hauran d'aïllar-se ni fer-se proves, encara que hagin estat en contacte amb algú contagiat.
A més, també es posa fi al rastreig de contactes dels positius de covid, entenent que la majoria de la població ja ha estat en contacte amb el virus. En l'últim informe de la direcció general de Salut, s'estableix la fi del rastreig amb les excepcions de brots o casos de positius en espais tancats com escoles, presons i residències o grans aglomeracions.
Segons el govern sud-africà, l'evolució de la pandèmia justifica un canvi en les mesures de contenció.
Des de l'inici de la pandèmia, a Sud-àfrica hi ha hagut més de 3,3 milions de casos i 90.000 morts, segons les dades de la Universitat Johns Hopkins.
Els científics creuen que ja s'ha superat el pic
Ridwaan Suliman, investigador del Consell Sud-africà d'Investigació Científica i Industrial (CSIR), ha dit a la CNN que el país "ha superat el punt més alt de l'onada d'òmicron, impulsat per la disminució significant en la populosa província de Gauteng".
En la mateixa línia, Michelle Groome, de l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses sud-africà (NCID), ha dit que les dades actuals són "esperançadores" i conviden a l'optimisme.
Els casos de covid-19 a Sud-àfrica han baixat un 20,8% respecte al 18 de desembre, segons l'informe epidemiològic publicat per l'NCID aquest dimecres.
#COVID19Surveillance The Epidemiology Brief for week 50 is now available on the NICD website. As of 18 December 2021, there was a 20.8% decrease in the number of new cases detected in South Africa. Read the full report here https://t.co/ZGau2x0x3y pic.twitter.com/6p2LQEd8mx
NICD (@nicd_sa) December 22, 2021
En el marc d'aquesta millora de la situació, els Estats Units aixecaran el 31 de desembre les restriccions als viatgers provinents de vuit països africans, entre els quals Sud-àfrica, segons ha anunciat el portaveu assistent de la Casa Blanca, Kevin Muñoz.
On Dec. 31, @POTUS will lift the temporary travel restrictions on Southern Africa countries. This decision was recommended by @CDCgov. The restrictions gave us time to understand Omicron and we know our existing vaccines work against Omicron, esp boosted. https://t.co/NdRTtntRuE
Kevin Munoz (@KMunoz46) December 24, 2021
Des del 26 de novembre, amb els primers casos de l'òmicron, els Estats Units tenien les fronteres tancades a les persones que venien de Sud-àfrica, Botswana, Zimbàbue, Namíbia, Lesotho, Swazilàndia, Moçambic i Malawi.
Xifres inferiors d'hospitalitzats i morts
L'òmicron està deixant unes xifres d'hospitalització i morts molt menor a les de les onades anteriors. Un estudi pendent de revisió conegut aquesta setmana indica que, entre els contagiats amb òmicron, el 2,5% van ser hospitalitzats, un percentatge que en els infectats amb delta o altres variants s'enfilava fins al 12,5%, cinc vegades més.
El percentatge de morts també és menor que en les anteriors onades, segons les dades de l'NICD. Quan fa aproximadament un mes de l'aparició de la nova variant, els hospitals sud-africans han confirmat la mort d'un 5,6% dels pacients hospitalitzats amb covid en aquesta onada, una xifra que, en les onades anteriors, se situava al voltant del 20%.
Segons la doctora Waasila Jassat, especialista de l'NICD en hospitalitzacions, aquesta diferència pot relacionar-se tant amb una menor gravetat de la variant com amb un augment de la immunitat de la població. Tanmateix, Jassat recalca que calen més estudis per obtenir conclusions fermes sobre la gravetat de la variant òmicron.
Inici de les dosis de reforç
La irrupció de la variant òmicron, que s'ha demostrat més resistent a les vacunes existents, ha obligat a accelerar la vacunació arreu del món. En aquesta situació, a partir d'aquest divendres Sud-àfrica comença a aplicar dosis de reforç contra la covid-19. Fins ara, només el personal sanitari havia rebut dosis de reforç, en el marc d'un estudi.
La immunització de reforç comença amb la vacuna de Janssen i, a partir del dia 28, es farà també amb el fàrmac de Pfizer.
Els vacunats amb Janssen poden anar als punts de vacunació si fa més de dos mesos que van rebre la primera dosi i, per rebre la tercera de Pfizer, caldrà que hagin passat un mínim de sis mesos de la segona dosi, excepte en el cas de les persones immunodeprimides, per a qui el temps de diferència entre dosis és de tres mesos.
El Ministeri de Salut sud-africà va prendre la decisió aquest dijous, poques hores que l'Autoritat Reguladora Sanitària de Sud-àfrica avalés les dosis de reforç de Janssen, com ja havia fet amb les de Pfizer el 8 de desembre.
Per ara, el ministeri no contempla la barreja de fàrmacs, de manera que els ciutadans hauran de vacunar-se amb la mateixa marca que les dosis anteriors.
A Sud-àfrica, només un 27% de la població té la pauta completa de vacunació.
- ARXIVAT A:
- ÒmicronCovid-19Coronavirus