La Cort Internacional Penal és el principal òrgan judicial de l'ONU (CIJ/Jeroen Bouman)

Sud-àfrica denuncia Israel per genocidi a la Cort Internacional de Justícia

Demana a aquest tribunal de l'ONU que ordeni al govern de Netanyahu aturar la campanya militar a la Franja de Gaza
Redacció Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

Sud-àfrica ha acusat Israel de violar la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi, aprovada el desembre de 1948, que estableix que és un crim actuar "amb la intenció de destruir, totalment o parcialment, un grup nacional, ètnic, racial o religiós".

Ho ha fet presentant una demanda davant de la Cort Internacional de Justícia (CIJ), amb seu a la Haia, en la qual sol·licita que ordeni a Israel aturar, almenys provisionalment, la campanya militar desplegada a la Franja de Gaza des del 7 d'octubre, fa gairebé tres mesos. 

En aquests 85 dies, l'ofensiva incessant per terra, mar i aire de les forces de defensa d'Israel ha causat la mort més de 21.000 gazians, entre els quals, milers de nens.

La CIJ té la seu en el Palau de la Pau de la Haia, als Països Baixos (CIJ/ONU/Capital Fotos/Frank van Beek)

"Les accions i omissions d'Israel tenen caràcter genocida, ja que es cometen amb la intenció específica de destruir els palestins de Gaza com a part del grup nacional, racial i ètnic palestí, més ampli", diu la demanda, segons la nota informativa emesa pel CIJ

També que "Israel, des del 7 d'octubre del 2023 en particular, no ha evitat el genocidi i no ha perseguit la incitació directa i pública al genocidi".

Sud-àfrica considera que l'ordre és "necessària, en aquest cas, per protegir contra danys més grans, greus i irreparables els drets el poble palestí".

"S'ha presentat davant del CIJ una sol·licitud en què es demana a la cort que declari amb urgència que Israel incompleix les seves obligacions amb la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi i ha de cessar immediatament tots els actes i mesures que infringeixin aquestes obligacions", explica un comunicat emès pel Ministeri de Relacions Exteriors i Cooperació sud-africà.

Israel ja ha reaccionat, dient que la denúncia és "infundada".

La CIJ és el principal òrgan judicial de les Nacions Unides, encarregat de resoldre disputes entre estats. Està integrat per 15 magistrats elegits per l'Assemblea General i el Consell de Seguretat, que tenen un mandat de 9 anys. 


El TPI també investiga Israel

Aquesta és la segona acció legal contra Israel empresa per Sud-àfrica, que el mes passat ja va demanar a l'altre tribunal internacional amb seu a la Haia, el Tribunal Penal Internacional (TPI), que investigui les accions d'Israel a Gaza i a Cisjordània.

Es dona la circumstància que el TPI té oberta una investigació sobre Palestina des de 2015, i l'escrit presentat al novembre, que també signen Bangladesh, Bolívia, les Comores i Djibouti, remet al fiscal la situació actual, des de la "greu preocupació per l'escalada de violència, també contra civils, i la suposada comissió de crims dins l'àmbit jurisdiccional del tribunal".

El TPI, també amb seu a la Haia, és un tribunal independent per investigar crims contra la comunitat internacional (Wikimedia Commons/Hypergio)

És per això que demanen al fiscal "que investigui enèrgicament els crims que són competència del tribunal, presumptament comesos en el context de la situació a Palestina".

El TPI és independent, no forma part de l'ONU, i va ser fundat per jutjar persones acusades de crims contra la comunitat internacional: genocidi, crims contra la humanitat, crims de guerra i el crim d'agressió.

Es dona la circumstància que Israel no està entre els països signants de l'Estatut de Roma, fundacional del TPI, i no en reconeix la jurisdicció.

 

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza ONU
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut