Suècia estableix per llei que el sexe sense consentiment explícit és violació
Aquest diumenge 1 de juliol entra en vigor a Suècia una controvertida llei que considera violació tot acte sexual que s'hagi fet sense consentiment explícit, encara que no hi hagi hagut violència o amenaces.
La llei de consentiment, aprovada per la majoria socialdemòcrata i verda del Parlament, ha rebut moltes crítiques del Col·legi d'Advocats i d'òrgans consultius estatals, que adverteixen de la inseguretat jurídica que pot generar.
El text especifica que si hi ha senyals ambigües cal esbrinar el que l'altra persona vol:
" Si una persona vol implicar-se en activitats sexuals amb una altra que està inactiva o dona senyals ambigües, ell i ella haurà d'esbrinar si l'altra persona vol."
A partir d'ara, els tribunals hauran de resoldre si una relació sexual ha estat lliure a partir de l'existència d'un consentiment previ, ja sigui de paraula, amb els gestos, o d'una altra manera.
Feminisme a Suècia
Suècia és el segon país més igualitari de la Unió Europa per darrere de Finlàndia, segons el Fòrum Econòmic Mundial. El moviment feminista hi té una forta presència i la campanya #MeToo va sacsejar fortament el país.
Al maig, l'Acadèmia Sueca va anunciar que no hi hauria Premi Nobel de Literatura aquest any després d'un gran escàndol d'agressió sexual.
A Suècia, l'any passat, es van registrar més de 7.000 violacions, un 10 per cent més que el 2016, segons les últimes xifres oficials. La violació es castiga amb fins a sis anys de presó, amb una pena màxima de 10 anys si la víctima és menor.
Regne Unit, Irlanda, Bèlgica, Xipre, Luxemburg i Alemanya ja reconeixen a les seves legislacions que el sexe sense consentiment és violació.
A Espanya, arran del cas de La Manada i la pressió de les manifestacions que reclamen una modificació de la llei, s'ha creat una comissió per revisar els delictes sexuals i proposar una reforma del codi penal. El mes de maig la comissió, però, es va dissoldre per falta de paritat, ja que la formaven 20 homes.
Actualment la comissió, que actualment integren 3 dones i 3 homes, treballa en la proposta d'eliminar el terme "abús sexual" del codi penal, segons va avançar aquest dilluns la Cadena Ser. Els experts valoren utilitzar "agressió sexual" i recuperar el terme "violació" que si figurava en versions anteriors del codi civil.