El jove suís no-binari Nemo Mettler ha guanyat el festival (EFE/Jessica Gow)

Suïssa guanya Eurovisió en una edició marcada per la polèmica amb Israel, que queda cinquena

Espanya, amb els valencians Nebulossa, ha quedat quarta per la cua
Redacció Actualitzat

Suïssa ha guanyat el Festival d'Eurovisió amb la cançó "The Code" i el jove no-binari Nemo Mettler, que ha aconseguit la majoria dels vots del jurat i també del públic.

Nemo ha dit, recollint el micròfon de cristall, que confia que Eurovisió segueixi sent un espai de pau i amor per a la música. Això després que l'edició d'enguany hagi estat marcada per la polèmica participació d'Israel.

Han completat el podi Croàcia, segona, i Ucraïna, tercera, en aquest cas gràcies al vot popular.

Espanya, amb els valencians Nebulossa, han aconseguit només 30 punts i ha quedat quarta per la cua (22ena), només al davant d'Eslovènia, Àustria i Noruega, malgrat que Zorra ha estat una cançó molt corejada al Malmö Arena.

Espanya, amb els valencians Nebulossa, han quedat quarts per la cua (EFE)

La meitat del vot del festival, que aquest any s'ha celebrat a Suècia, l'han decidit els 37 jurats nacionals participants en el festival, inclosos els països que han estat a les dues semifinals de dimarts i dijous. L'altre 50% és del televot.

Els jurats nacionals han fet triomfadora Suïssa (365 punts), seguida de França (218 punts) i Croàcia (210 punts).

Israel, cinquena, gràcies al vot popular

Israel ha rebut només 52 punts dels jurats professionals. El jurat israelià, molt escridassat, ha atorgat 10 punts a Alemanya i 12 punts a Luxemburg.

En canvi, Israel ha rebut més de 300 punts del televot, possiblement de part de molts jueus escampats pel món i, durant una estona, s'ha situat al capdavant de la classificació. En alguns moments l'ha superat Ucraïna que també ha rebut més de 300 punts per part del públic. Israel, finalment, ha quedat cinquè.

La participant d'Israel ha quedat cinquena (EFE)

L'actuació de la cançó d'Israel ha marcat la gala final d'Eurovisió  d'aquest any. A l'entrada del Malmö Arena s'han repetit les manifestacions propalestines dels últims dies. L'activista mediambiental Greta Thunberg ha estat una de les diferents manifestants detingudes.

L'actuació de la cantant israeliana s'ha pogut fer sense problemes, però ha estat rebuda amb força xiulets però també amb aplaudiments.


Aparador contra estereotips

La televisió flamenca ha silenciat la seva actuació i alguns jurats han expressat públicament la seva disconformitat. Tot i això, Eurovisió no ha renunciat a la seva gran càrrega festiva i al gran xou televisiu que, des de fa anys, és un aparador contra tota mena d'estereotips i un crit a favor de la llibertat sexual.

L'edició de 2024, a Malmö, a Suècia, no ha estat menys en aquest sentit. Aquesta edició celebrava, per cert, els 50 anys del triomf de "Waterloo", un dels molts himnes dels ABBA, grans icones de la música sueca.

Eurovisió 2024 ha trencat estereotips, per exemple, amb el duet de cantants ucraïneses, el cantant representant d'Alemanya, els intèrprets no-binaris d'Irlanda o Suïssa o, fins i tot, amb la veterania del duet Nebulossa, representants espanyols amb la seva cançó "Zorra", molt corejada pel públic multicolor del Malmö Arena de Suècia, especialment la frase de la tornada "Soy más zorra todavía".

Windows95man, el representant de Finlàndia (EFE)

Especialment comentada ha estat la irònica actuació de Finlàndia, amb un dels cantants actuant mig nu, desafiant, amb l'ajut de la coreografia i un virtuós treball de realització, la prohibició expressa del festival de despullar-se a l'escenari. Una altra de les actuacions singulars ha estat la de Suïssa, finalment guanyadora, amb el seu únic cantant jugant amb una efectiva plataforma circular mòbil.

En general, els efectes i les coreografies espectaculars han dominat la majoria de posades en escena, excepte en el cas d'interpretacions més sòbries com les de França (amb un potent fragment a cappella), Letònia o Portugal. Com a curiositat, Itàlia s'ha presentat amb una cançó titulada "La noia". No es tracta, no, de cap títol en català. "La noia" vol dir, en italià, "avorriment".

Suècia ha obert el torn d'actuacions i l'ha tancat Àustria. Amb la desclassificació dels Països Baixos a última hora "per un comportament inadequat", finalment han participat 25 cançons.

A la mitja part han connectat amb els ABBA virtuals que estan "actuant" a Londres. Un bon cop d'efecte que ha servit per reviure la seva mítica actuació de 1974 amb la participació d'algunes icones eurovisives com l'austríaca Conchita Wurst, guanyadora fa tot just fa 10 anys.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut