El rei emèrit durant una reunió de líders iberoamericans, l'any 2012, a Cadis (Reuters/Jon Nazca)

Suïssa haurà de respondre a Òmnium sobre la investigació a Joan Carles I per corrupció

L'entitat ha fet la pregunta a través d'un diputat socialista al qual s'han adherit 20 més de quatre partits de l'Assemblea Federal
Actualitzat

El govern suís haurà de respondre en seu parlamentària a la petició d'Òmnium Cultural d'investigar el rei emèrit per corrupció. L'entitat ha presentat la pregunta a través del diputat del grup socialista Christian Dandrès, que ha presentat aquesta setmana un seguit de preguntes a l'Assemblea Federal de Suïssa. Ha demanat al Consell Federal helvètic una resposta amb caràcter oficial i en seu parlamentària sobre la situació del rei emèrit, actualment fugit als Emirats Àrabs Units.

El govern suís haurà de respondre oficialment a la petició d'Òmnium perquè es bloquegin tots els fons del rei emèrit Joan Carles I sospitosos de tenir un origen il·lícit.

 

Segons un comunicat d'Òmnium, 20 diputats més, del partit socialista, els Verds, el partit Ecologista i el Partit Suís del Treball s'han sumat a la petició de  Dandrès. El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, s'ha mostrat confiat que el govern suís respondrà al que no ha volgut investigar el govern espanyol.

"Ara ja no és només Òmnium Cultural, sinó quatre partits polítics de Suïssa que consideren prioritari investigar la corrupció del Borbó". "Un cop més s'haurà d'aclarir a Europa allò que els poders de l'Estat espanyol intenten amagar."

 

Què fa Suïssa sobre el cas?

Entre les preguntes del diputat Dandrès presentades a l'Assemblea Federal sobre el rei emèrit, hi ha la que ja va fer Òmnium al govern d'aquest país perquè es bloquegin els fons del monarca i, per tant, s'apliqui la llei suïssa que ho permet.

També pregunta si és compatible "l'aparent inacció de les autoritats federals amb els compromisos internacionals de Suïssa en la lluita contra la corrupció".

I a "quines mesures han pres les autoritats federals per determinar l'origen d'aquests fons".

Ara que el rei emèrit espanyol es troba fugit als Emirats Àrabs, el diputat també planteja si "el Consell Federal suís té ara la intenció de reconsiderar la situació i congelar finalment aquests fons", i interpel·la el govern helvètic sobre si s'està portant a terme cap procés administratiu relacionat amb possibles infraccions fiscals.

Ara, el govern suïs haurà de respondre per escrit i de forma oficial en seu parlamentària les preguntes del diputat socialista, el segon partit més nombros a l'Assemblea Fedral Suïssa.

Joan Carles I està actualment investigat tant per la Fiscalia helvètica com l'espanyola.

Ómnium ja va demanar a la Fiscalia suïssa que obrís una investigació i cités a declarar el rei emèrit Joan Carles I. El fiscal suís Yves Bertossa investiga si Joan Carles I hauria amagat a Suïssa una fortuna de 100 milions de dòlars l'any 2008, i si aquests diners són un regal del rei Abdullah de l'Aràbia Saudita pel projecte de l'AVE a la Meca.

Òmnium també ha interposat contra el rei emèrit una querella criminal pels presumptes delictes de corrupció, frau fiscal i blanqueig de capitals davant del Tribunal Suprem que continua pendent d'admissió a tràmit.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut