Pic alpí del Cerví
Pic alpí del Cerví

Suïssa i Itàlia redibuixen la frontera pel desgel de les glaceres

L'any passat, les glaceres alpines de Suïssa van perdre un 4% de volum, i el 2022, un 6%

Redacció/AgènciesActualitzat

Suïssa i Itàlia redefiniran el tram fronterer entre tots dos països a la serralada dels Alps, a causa del considerable desgel de les glaceres de la zona. Elements naturals com les glaceres determinen la línia que separa un país de l'altre.

Una part de l'àrea afectada es troba sota el pic alpí del Cerví --de 4.478 metres--, una de les muntanyes més altes d'Europa, que s'estén entre el cantó suís del Valais i la vall italiana d'Aosta.

"A l'alta muntanya, trams considerables de la frontera italosuïssa estan determinats per la divisòria d'aigües representada per la carena de les glaceres i zones de gel permanent. A mesura que les glaceres es desfan, els elements naturals canvien i redefineixen la frontera", ha explicat el govern suís en un comunicat.

Una comissió italosuïssa va acordar els canvis fronterers el maig del 2023. Suïssa va aprovar oficialment el tractat per al canvi dels traçats fronterers divendres passat, però Itàlia encara l'ha de signar.


Les glaceres alpines es fonen

Segons les estadístiques de l'Acadèmia Suïssa de Ciències Naturals, l'any passat les glaceres alpines de Suïssa van perdre un 4% de volum, la segona pèrdua més gran de la història, només darrere el rècord del 6% registrat el 2022.

Suïssa preveu perdre fins a un 90% de masses gelades a finals d'aquest segle, a conseqüència del canvi climàtic. Fa cent anys, Suïssa tenia dins el seu territori més de 4.000 glaceres. Una quarta part han desaparegut del tot.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut