García-Castellón investiga Tsunami Democràtic des del 2019 (Europa Press/Fernando Sánchez)

Suïssa qüestiona per tercera vegada la causa contra Tsunami i rebutja localitzar Marta Rovira

El Departament Federal de Justícia també torna a negar al jutge García-Castellón informació sobre un compte bancari i deixa clar que no veu terrorisme en les protestes del 2019

RedaccióActualitzat

Nou revés al jutge Manuel García-Castellón per part de les autoritats suïsses en relació amb la causa oberta per l'Audiència Nacional contra Tsunami Democràtic

Segons ha avançat el diari El País, el Departament Federal de Justícia i Policia de Suïssa, que depèn del govern suís, ha tornat a rebutjar la petició del jutge instructor espanyol, que volia saber el lloc de residència de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i demanava informació sobre els moviments d'un compte bancari amb el qual considera que s'haurien finançat protestes de Tsunami contra la sentència del procés.

És la tercera negativa de Suïssa a satisfer García-Castellón. La primera va ser fa quatre anys i la segona, fa quatre mesos, al febrer.

En aquesta última, les autoritats helvètiques ja li van deixar clar que no veien proves que relacionessin la dirigent d'ERC amb les mobilitzacions de Tsunami, i van demanar-li que n'aportés més. 

A més, van recordar-li que el 2020 ja li havien advertit que no veien delictes de terrorisme en aquestes protestes. 

Marta Rovira, secretària general d'ERC, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

En aquest tercer escrit, al qual ha tingut accés El País, les autoritats suïsses recorden a García-Castellón que tampoc poden aplicar-se al cas Tsunami les excepcions previstes quan es demana col·laboració judicial sobre uns fets que, encara que siguin de caràcter polític, impliquin actuacions molt violentes, com prendre ostatges, amenaçar vides humanes o causar catàstrofes.

La posició de Suïssa de no veure terrorisme en les protestes de Tsunami coincideix amb la del fiscal Miguel Ángel Carballo, també de l'Audiència Nacional, que el novembre de l'any passat ja va negar-se a elevar la causa al Tribunal Suprem.

La investigació sobre les mobilitzacions de Tsunami Democràtic, iniciada l'octubre de 2019, afecta una desena de persones, la majoria de les quals són a l'exili. Fins ara només ha declarat Marta Molina, d'ERC, que al maig va quedar lliure sense mesures cautelars.

La causa va estar aturada gairebé quatre anys i va reactivar-se a finals del 2023, coincidint amb les negociacions per promulgar una llei d'amnistia. Va ser aleshores que va publicar-se l'informe final de la Guàrdia Civil, que assenyalava Rovira com a coordinadora de Tsunami.


Rovira: "Victòria moral"

En conèixer aquesta nova resposta negativa a García-Castellón, Rovira ha volgut remarcar que les autoritats suïsses han estat "molt contundents" amb el jutge de l'Audiència Nacional i ha parlat de "victòria moral". 

En declaracions a la Cadena SER i preguntada pel seu retorn a Catallunya, la dirigent d'ERC s'ha mostrat esperançada de poder-ho fer "en els pròxims dies"

L'escrit del Departament Federal de Justícia i Policia de Suïssa al qual ha tingut accés El País és del 22 de maig. L'advocat Gonzalo Boye ja ha ironitzat a les xarxes sobre el fet que es conegui primer per la premsa.

 

 

 

ARXIVAT A:
Tsunami DemocràticAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut