Sumar i En Comú Podem han presentat la proposta en un acte a l'Ateneu Barcelonès (EFE/Enric Fontcuberta)

L'amnistia és constitucional i permetria obrir "una nova fase", segons els experts de Sumar

Proposen considerar amnistiats tots aquells fets vinculats al procés des del 2013 i també els policies imputats per l'1-O, amb algunes excepcions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Amnistia

Sumar ha presentat des de l'Ateneu Barcelonès un informe legal sobre com podria ser l'amnistia. Un text, segons la mateixa formació, que no és definitiu i només vol ser un punt de partida en la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez.

L'acte d'aquest dimarts al vespre a la capital catalana ha comptat amb la presència de la plana major de Sumar i dels Comuns, amb la vicepresidenta Yolanda Díaz i de Jaume Asens al capdavant, així com diversos juristes que han participat en la redacció del dictamen.

El text encarregat per Sumar proposa una llei d'amnistia que inclogui totes les persones que tenen causes vinculades a la defensa del dret a l'autodeterminació de Catalunya, entre el 2013 i el 2023, així com els policies que van intentar impedir el referèndum de l'1 d'Octubre, sempre que no hagin comès delictes de tortura o contra la integritat moral.

El dictamen defensa la constitucionalitat d'una llei d'amnistia i la necessitat política de posar les bases per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

El text apunta les claus que haurien de formar part de la negociació per a l'amnistia (Lorena Sopêna/Europa Press)

A més, assegura que serà una continuació de la reforma del Codi Penal que va eliminar el delicte de sedició i que obrirà una nova fase que allunyi el conflicte català dels tribunals.

Tot i això, aquest punt de partida no té el suport del PSOE, que ja ha dit que no és la seva aposta, mentre que Junts sí que ha qualificat de bona la via que planteja.

Aquest és el text complet:

La proposta d'amnistia de Sumar by on Scribd

 

Crida d'Asens a ERC i Junts

Per Sumar, la llei d'amnistia no és "una moneda de canvi" per a la investidura de Pedro Sánchez, sinó "un pas natural, necessari i coherent per tenir un acord històric".

En aquests termes s'ha expressat Jaume Asens, que ha coordinat el dictamen dels juristes. "Tenim una oportunitat per passar pàgina i posar el marcador a zero, una oportunitat per curar ferides que s'han produït a una banda i a l'altra, una oportunitat per a un nou inici polític", ha reivindicat el dirigent dels comuns.

Asens, que ha allargat la mà a ERC i a Junts, també ha advertit que no es pot donar una "segona oportunitat a la dreta i a l'extrema dreta".


Raonaments i arguments

Els experts que han participat en l'informe de Sumar asseguren que l'amnistia està avalada des d'un punt de vista polític i jurídic. I per això s'ha revisat jurisprudència, com una sentència del Constitucional del 1986, que els porta a concloure que "no hi ha restricció constitucional directa sobre aquesta matèria".

Per tant, consideren que l'amnistia és constitucional, tot i que altres experts argumenten exactament el contrari. Però tots coincideixen que l'amnistia és sempre excepcional, perquè pot xocar amb principis bàsics com el de la igualtat. En aquest sentit, recorden que, si hi ha un factor de discriminació, hi pot haver un tractament desigual.

I és que, com que és segur que la llei acabarà al Constitucional, els experts en la matèria ja avancen que la norma ha d'estar molt ben raonada i argumentada.

L'acte ha recollit diverses veus favorables a l'amnistia (Lorena Sopêna/Europa Press)

Caldrà especificar, per exemple, els motius de l'amnistia, si es fa perquè els jutges van actuar malament, o bé si es fa perquè van actuar bé, però cal girar full.

En tot cas, els jutges hi continuaran tenint un paper clau. Ells hauran d'aplicar la llei d'amnistia en les causes que porten. I si no ho tenen clar, poden plantejar els dubtes al Constitucional.

Aleshores, tot s'aturaria temporalment, perquè no hi pot haver una sentència mentre la qüestió de constitucionalitat estigui en curs.


Junts ho veu amb bons ulls

El negociador de Junts amb Sumar, Toni Comín, ha qualificat de bona la proposta del partit de Yolanda Díaz. "Està plena d'elements útils", ha afegit Comín en una entrevista a Catalunya Ràdio.

L'eurodiputat també ha celebrat que Sumar "obri un camí" que el PSOE "tard o d'hora" acabarà transitant, i ha qualificat l'amnistia de "gran victòria política" de l'independentisme, tot i que no suficient per a la investidura de Pedro Sánchez. Nega d'aquesta manera que sigui un "gol en pròpia porta", com creu part de l'independentisme.

Sobre si l'amnistia ha d'incloure els policies que van intentar impedir l'1-O, Comín ha volgut recordar que el negociador de Sumar, Jaume Asens, ha dit públicament que se n'han d'excloure els casos "que han traspassat una línia vermella".


El PNB, crític amb Sumar

Per part del PNB, Aitor Esteban ha acusat Sumar de "voler ser a tot arreu", per haver pres la iniciativa en la qüestió de l'amnistia. Per Esteban, "aquest tema a qui correspon és als partits catalans". "Com més gent hi ha a la cuina, més difícil és cuinar", ha remarcat.

"No és que hi hagi molta gent, és que no s'està cuinant, la cassola no és al foc", li ha respost el portaveu parlamentari del PSOE, el també basc Patxi López.

ARXIVAT A:
Judicial Yolanda Díaz Sumar Amnistia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut