Sunak frena noves mesures contra la crisi climàtica i desferma crítiques pel canvi de rumb
- TEMA:
- Rishi Sunak
El primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, ha anunciat aquest dimecres l'ajornament de bona part de les noves mesures previstes al seu país per combatre la crisi climàtica.
Entre altres, s'endarrerirà del 2030 al 2035 la fi dels cotxes de gasolina i dièsel, i oferirà "molt més temps" per substituir les calderes domèstiques de gas per bombes de calor.
Sunak ho ha anunciat amb un discurs televisat des de la seva residència oficial a Londres amb un rètol amb la llegenda "Decisions de llarg termini per un futur més brillant".
El primer ministre britànic ha justificat l'endarreriment dels objectius actuals afirmant que no són realistes:
"Si seguim per aquest camí correm el risc de perdre el poble britànic, podem adoptar una postura més pragmàtica, proporcionada i realista per arribar a complir amb les emissions zero i que alleugi les càrregues sobre les persones treballadores."
Potser encara més destacat és l'anunci que no prohibirà noves extraccions de gas i petroli al mar del Nord, i l'afirmació que no pensa crear cap impost per desincentivar els vols en avió.
El "nou enfocament" de Sunak permetrà complir amb els compromisos?
Ho ha anunciat com un "nou enfocament" en les polítiques climàtiques que, segons ha dit, no impedirà al país complir amb els compromisos contra la crisi climàtica, però no ha detallat com pensa fer-ho:
"Soc categòric a l'hora de dir que complirem els nostres acords internacionals, incloses les promeses clau fetes a París i a Glasgow per limitar l'escalfament planetari a 1,5º C."
Ha assegurat que el Regne Unit és el país del G7 que més ràpidament ha reduït les emissions, i que introduir noves mesures per reduir-les més posa en perill la cohesió social:
"El debat sobre com aconseguirem les emissions zero han introduït una sèrie de propostes preocupants, i avui vull confirmar que mai passaran sota aquest govern."
Segons Sunak, els governs anteriors que havien impulsat les mesures que ara vol ajornar van anar massa ràpid i es van distanciar dels ciutadans.
Mesures sobre habitatge, reducció de carn, cotxes compartits i residus
Una altra mesura ajornada o arraconada és la d'obligar els propietaris d'habitatges a reformar-los perquè compleixin criteris energètics, un projecte que havia d'entrar en vigor el 2028.
Sunak també ha afirmat que no farà cap pas per canviar "la dieta" dels ciutadans amb impostos sobre la carn que "perjudicarien els grangers britànics".
També ha dit que vol frenar i eliminar els plans governamentals per impulsar l'ús compartit dels vehicles, així com els de promoció del reciclatge de residus.
Pel que fa als vehicles de combustibles fòssils, ha dit que l'endarreriment de la prohibició "facilitarà la transició als vehicles elèctrics", una transició que vol que vagi més enllà del 2035:
"Fins i tot després d'això encara podreu comprar-los i vendre'ls de segona mà."
Crítiques de partits, empreses i assessors independents
Partits i empreses no han trigat a respondre al discurs de Sunak: els laboristes, ben situats en les enquestes per a les eleccions de l'any que ve, han dit que mantindran els objectius si governen.
Chris Norbury, responsable al Regne Unit del gegant energètic E.ON, ha retret a Sunak d'afegir-se a la creença que allò "verd" és car i ha afirmat que a llarg termini l'ajornament sortirà més car.
I Lisa Brankin, presidenta de Ford al Regne Unit, ha criticat els ajornaments amb l'argument que generen incertesa en els plans empresarials:
"El nostre negoci necessita tres coses del govern del Regne Unit: ambició, compromís i coherència, i endarrerir els objectius les perjudica totes tres."
El Regne Unit va ser la primera gran economia que va fixar un objectiu d'emissions zero legalment vinculant per a l'any 2050, i ha aconseguit reduir les emissions gairebé en un 50%.
Ho ha fet tancant centrals elèctriques de carbó i apostant per l'energia eòlica marina, i, per això, ara, Sunak treu pit i afirma que no es pot demanar als britànics que se sacrifiquin més.
Però el principal assessor climàtic independent del seu govern ha dit que no s'està fent prou, i que l'ajornament de les noves mesures impedirà que pugui complir els compromisos.
Sunak ha contraprogramat la cimera climàtica de l'ONU
Sunak ha fet l'anunci a la mateixa hora que a Nova York començava la Cimera per l'Ambició Climàtica de l'ONU, impulsada pel secretari general, António Guterres.
En aquesta cimera només hi han intervingut els països que l'ONU considera que estan fent esforços reals contra la crisi climàtica, i el Regne Unit no ha entrat en aquest criteri i no se l'ha convidat.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica Regne Unit Rishi Sunak Meteorologia