Sunak planta Mitsotakis en la polèmica pel retorn de les escultures del Partenó
El govern grec reclama que es torni el patrimoni espoliat que es troba al Museu Britànic mentre que la institució i el govern de Londres s'hi oposen
Un nou capítol en la polèmica pel retorn de les escultures del Partenó que, espoliades al segle XIX, es troben al Museu Britànic. El govern de Londres no en vol parlar i defuig la negociació que el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, va iniciar l'any passat.
L'últim, la plantada del primer ministre Rishi Sunak al seu homòleg grec, segons ha denunciat Mitsotakis en un comunicat. Acusa Sunak d'haver cancel·lat la reunió que tenia programada per a aquest dimarts a Londres per tractar sobre el retorn de les escultures del Partenó, la disputa diplomàtica que ha enfrontat els dos països durant segles.
Atenes ha demanat repetidament al Museu Britànic que torni de manera permanent les escultures de 2.500 anys d'antiguitat que el diplomàtic britànic Lord Elgin va espoliar del temple del Partenó de l'Acròpolis d'Atenes a principis del segle XIX quan era ambaixador a l'Imperi Otomà.
"Expresso la meva molèstia perquè el primer ministre britànic cancel·lés la nostra reunió prevista poques hores abans que tingués lloc", ha dit Mitsotakis en el comunicat, acusant el primer ministre britànic de defugir el problema.
"Les posicions de Grècia sobre el tema de les escultures del Partenó són ben conegudes. Tenia l'esperança de tenir l'oportunitat de discutir-les amb el meu homòleg britànic. Qualsevol persona que cregui en la rectitud i la justícia de les seves posicions mai no té por d'enfrontar-se als arguments."
Mitsotakis va dir diumenge a la BBC que les converses sobre un possible retorn de les escultures del Partenó, conegudes a la Gran Bretanya com els marbres d'Elgin, no avancen amb prou rapidesa.
"No hem avançat tant com voldria en les negociacions, però de nou, soc un home pacient, i hem esperat durant centenars d'anys, i persistiré en aquestes discussions."
Mitsotakis va dir el cap de setmana que la presència continuada de les escultures al Museu Britànic va ser com tallar la "'Monna Lisa' per la meitat" i que i "no es tracta d'una qüestió de propietat, sinó de la reunificació".
"Per això seguim pressionant per a un acord que seria essencialment una associació entre Grècia i el Museu Britànic que ens permetria tornar les escultures a Grècia i que la gent les apreciï en el seu lloc original."
L'oficina de Sunak es va negar a comentar per què es va cancel·lar la reunió i va dir que, a canvi, Mitsotakis es podria reunir amb el viceprimer ministre britànic, Oliver Dowden, per parlar d'aquests temes. Sobre la declaració de Mitsotakis, l'oficina de Sunak va dir que la relació del Regne Unit amb Grècia era "molt important" i que els dos països havien de treballar junts en reptes globals com la lluita contra la immigració il·legal.
Més tard, un funcionari del govern britànic, que va demanar no ser nomenat, va dir que no era convenient continuar endavant amb "el tema dels marbres", segon apunta Reuters.
No hi ha intenció de tornar-les
Un portaveu del primer ministre Sunak va dir dilluns que no hi havia plans per tornar les escultures.
De tota manera, el govern grec ha estat en converses amb el president del Museu Britànic, George Osborne, sobre un possible contracte de préstec per a les escultures.
El Museu Britànic sempre ha rebutjat tornar les peces de la seva col·lecció, que inclouen aproximadament 75 metres, gairebé la meitat del fris de 160 metres que decorava el Partenó. El museu sosté que es van adquirir legalment --el 1816 les va comprar a Lord Elgin--, i cita les lleis britàniques que impedeixen retirar objectes de la col·lecció excepte en determinades circumstàncies. Però la legislació no prohibeix un préstec.
Mitsotakis i el líder de l'oposició britànica, Keir Starmer, es van reunir dilluns. The Financial Times va informar la setmana passada que Starmer no bloquejaria un contracte de préstec "mútuament acceptable" per a les escultures.
El peu d'Artemisa
El precedent d'un acord de préstec es va assolir amb el museu de Palerm, a Sicília, que va tornar, en principi per quatre anys, una peça del fris del Partenó. Es tractava d'un peu de la deessa Artemisa. Aquest va ser el primer pas per reobrir la demanda al Regne Unit pel retorn de les peces del temple atenenc exposades al Museu Britànic.
El moviment creixent que defensa que hauria arribat el moment de tornar aquests tresors culturals a Atenes va afavorir que, a finals del 2022, el papa decidís tornar 3 peces del Partenó que estaven en possessió del Vaticà.
El govern grec va construir el 2009 el Museu de l'Acròpolis, al peu del turó que presideix Atenes, especialment per reunir el patrimoni espoliat i dispersat arreu del món, per recuperar i reunificar el conjunt arquitectònic i arqueològic.
- ARXIVAT A:
- ArqueologiaGrèciaRegne UnitRishi Sunak