Suplanten la imatge d'alguns mitjans per desinformar sobre el coronavirus
- TEMA:
- Coronavirus
El coronavirus també ha impactat amb força en les xarxes. Aquest dimarts s'ha fet un pas més amb la difusió de notícies falses suplantant també mitjans de comunicació. És el cas de la difusió d'imatges falses de tuits inexistents del 324.
Només un punt en el nom el distingeix del compte real. Es tracta d'un muntatge que utilitza el logo i la imatge d'"Última hora del 324.cat", que s'ha enviat per WhatsApp. Aquest tuit mai ha existit al compte oficial del canal.
La informació que conté sobre una suspensió de tota l'activitat acadèmica a Catalunya és falsa. Es pot descobrir també si simplement ens fixem que no existeix el Departament Social i d'Educació, com ells l'anomenen.
De fet, el perfil real de la Conselleria d'Educació ha sortit ha desmentir el "fake" amb aquest altre tuit.
Un exemple més que en temps d'infodèmia cal recórrer a fonts oficials. Per verificar la informació que ens arriba per diferents canals cal consultar directament els comptes oficials dels mitjans de comunicació per comprovar que realment han publicat aquesta informació.
Josep Maria Ganyet, director de l'agència Mortensen, explica com podem verificar si el que ens arriba és veraç:
Quan reps un missatge per WhatsApp, per Twitter, per Facebook...encara que sigui d'una persona de confiança el que has de fer és anar a buscar la font d'aquest missatge. És cert o no és cert? Aquest missatge és creïble o no és creïble? Ve d'una font autoritzada o no? la gent que ha reaccionat a aquest missatge, algú ho ha desmentit, algú ha descobert que allò és una imatge, un vídeo o un àudio tret de context?
Desinformar sobre el coronavirus
A Madrid també ha corregut una nota falsa segons la qual les clases perdudes pel tancament de centres es recuperarien a partir del juliol.
Enrique Ossorio, conseller d'Educació de la Comunitat de Madrid ho ha desmentit:
"És falsa, fins i tot el logotip és fals, parla de conselleria d'educació i consum i el contingut és fals. El que hi apareix no s'ha pensat sota cap concepte ni ahir ni avui. És fals totalment"
Una altra falsedat, una suplantació del Twitter del País, assegurava que Manuela Carmena tenia coronavirus.
I fins i tot un vídeo de Xile s'ha fet circular com un suposat saqueig en un supermercat de Vitòria.
Fer córrer informació falsa a través de la xarxa pot acabar als tribunals. De fet, la Corporació Catalana de Mitjans ja ha denunciat el cas del tuit fals als Mossos per suplantació d'identitat.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus