Més de la meitat dels canadencs prenen suplements vitamínics
Més de la meitat dels canadencs prenen suplements vitamínics

Suplements multivitamínics molt comuns no tenen cap benefici en la salut

Xavier DuranActualitzat

Els suplements vitamínics més usuals no tenen cap benefici sobre la salut de les persones que no pateixen dèficits, segons un estudi d'investigadors canadencs. Per això, recomanen que el seu ús es limiti a la gent a qui s'ha diagnosticat una deficiència concreta.

Els investigadors, liderats per David J.A. Jenkins, de la Facultat de Medicina de la Universitat de Toronto, han publicat les seves conclusions en el "Journal of the American College of Cardiology".

Els autors van fer una metaanàlisi, és a dir, una revisió d'estudis anteriors. Van analitzar treballs en anglès publicats entre gener del 2012 i octubre del 2017. La revisió sistemàtica va fer veure que, en general, no es demostraven de manera concloent efectes positius de molts suplements i que, en alguns casos, fins i tot eren perjudicials.

Jenkins ha declarat que van quedar sorpresos d'haver trobat molt pocs possibles efectes positius per a uns suplements que prenen més de la meitat dels canadencs.

L'únic descobriment sobre beneficis va ser la relació entre la ingesta d'àcid fòlic, sol o amb vitamines del grup B, per reduir el risc de malaltia cardiovascular i infart. A la inversa, van observar que la vitamina B3 o niacina i les mescles d'antioxidants poden fins i tot incrementar lleugerament el risc de mort per qualsevol causa.

Els suplements analitzats en els diversos estudis contenien vitamina A, nombroses vitamines del complex B, vitamines C, D i E, β-carotè i elements com calci, ferro, zenc, magnesi i seleni.

Pels autors, aquests resultats han de conscienciar la gent que els suplements només s'han de prendre quan el metge detecta deficiències i els recepta.

També assenyalen que degut al risc potencial o a l'absència de beneficis és més adequat tenir una dieta sana i equilibrada i obtenir aquests nutrients a partir dels aliments que en contenen amb més quantitat, com fruites, verdures i fruita seca.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut