Suspenen el vigilant de seguretat de la mina de Súria que no hauria avisat de la roca caiguda
CCOO denuncia que és un "cap de turc" i que la plantilla pateix sobrecàrrega de treball i una "pressió excessiva" per extreure el màxim de potassa possible
El vigilant responsable de seguretat del torn de dia de la mina de Súria on van morir tres persones en un accident, el 9 de març passat, ha estat suspès de sou i feina, després que un informe policial alertés que, abans de l'incident, va rebre un avís d'uns treballadors del torn de nit que havia caigut una pedra i que el sostre de la galeria que finalment es va enfonsar semblava inestable.
Els tres geòlegs que hi van morir van entrar a la galeria sense saber que unes hores abans, al torn de nit, havia caigut una roca de 20 quilos. Els miners ho havien advertit al vigilant, que no ho va anar a comprovar ni va contactar amb les oficines, segons l'informe, per alertar de la incidència.
CCOO denuncia sobrecàrrega de treball i una "pressió excessiva"
Comissions Obreres, un dels sindicats amb representació al comitè, el considera un "cap de turc" i denuncia que patia una sobrecàrrega de treball i "una pressió excessiva". Segons ha explicat a TV3 Josep Rueda, secretari d'acció sindical de CCOO Indústria, "l'empresa ha posat al mig de la diana un treballador en concret i un col·lectiu, els dels vigilants, que avui té unes responsabilitats que no hauria de tenir".
"Si els treballadors abans tenien més temps entre el solapament de torns per explicar el que succeïa, o tenien menys llocs per controlar, ara, com que la pressió i la feina són més grans, això provoca moltes vegades que un vigilant no pugui estar per tot i els treballadors tinguin una pressió excessiva."
"Compte amb el sostre!"
L'empresa, que havia reconegut errors de comunicació, ho desmenteix. Creu que l'accident va ser imprevisible i argumenta que aparta el vigilant mentre s'investiga el cas judicialment, una investigació que haurà de determinar les possibles responsabilitats en l'accident.
La mina d'Iberpotash de Súria, de l'empresa israeliana ICL, té un miler de treballadors, amb diferents feines i responsabilitats, entre els quals els vigilants d'explotació, que són els encarregats de rebre la informació del que passa a cada galeria i que vetllen per la seguretat dels operaris.
El 9 de març, el protocol en aquest cas va fallar, perquè el torn de nit va alertar el vigilant d'una anomalia --la caiguda d'una pedra del sostre mentre feien un forat a la galeria per extreure'n potassa--, tant de forma verbal com per escrit. L'alerta va quedar registrada al comunicat amb un "Compte amb el sostre!", que ni es va contrastar amb una visita a la zona ni es va transmetre a qui corresponia a temps per evitar que ningú més entrés en aquella galeria fins que se'n comprovés la seguretat.
Per l'empresa, no s'hauria pogut evitar, perquè els geòlegs haurien entrat igualment a la galeria, asseguren, per inspeccionar-la.
Incentius per treure el màxim de potassa possible
Aquest sindicat denuncia, però, que els treballadors pateixen una sobrecàrrega de treball i massa pressió. Quan va tancar la mina de Sallent, fa tres anys, Súria va absorbir la majoria de treballadors.
L'empresa Iberpotash havia engegat un macroprojecte de construcció d'una rampa que baixa gairebé a mil metres de profunditat i l'objectiu que s'havia fixat era extreure un milió de tones anuals de potassa, que des de fa uns mesos, amb la guerra d'Ucraïna, es ven a preus històricament alts.
L'objectiu, però, encara no s'ha assolit. L'any passat, van ser 650.000 tones de potassa les que es van extreure, i els treballadors cobren una variable en funció de la quantitat de potassa que treuen. Complir els objectius és, segons el representant dels sindicats Josep Rueda, una pressió que té conseqüències:
"Aquesta pressió d'haver d'extreure un milió de tones perquè la companyia digui que és rendible i els israelians estiguin contents, acaba provocant el que acaba provocant."
Pel sindicat CCOO, a l'empresa passa la producció al davant de la seguretat, i prova d'això, assegura Josep Rueda, són les mesures que han canviat des de l'accident:
"A dia d'avui, després de l'accident, els geòlegs, quan baixen a les galeries, han de passar tant sí com no per una ubicació que té l'empresa, que és un checkpoint, on els expliquen com està la situació. Aquell dia els geòlegs, malauradament, en el moment de l'accident hi van anar directament, i per tant representa que aquesta mesura no estava implantada."
L'empresa nega que no es prioritzi la seguretat i diu que fa temps que fan proves pilot amb drons que mesuren l'estat de les parets de les grutes amb infrarojos.
La investigació judicial acabarà de determinar les possibles responsabilitats en el tràgic accident que va costar la vida als tres geòlegs.
- ARXIVAT A:
- Drets laborals