Un manter exposa els productes a la venda al front marítim de Barcelona, aquest estiu (ACN/Blanca Blay)

Suspesos 4 guàrdies urbans de Barcelona acusats de quedar-se articles requisats a manters

Un jutjat de Barcelona ha desestimat el cas, però la Unitat de Deontologia i Afers Interns del cos manté la investigació i els agents continuen apartats i sense sou

RedaccióActualitzat

Quatre agents de la Guàrdia Urbana del districte de Ciutat Vella de Barcelona estan suspesos de sou i feina des de l'agost mentre se'ls investiga per una presumpta negligència en la custòdia de material decomissat en la venda ambulant no autoritzada.

La Unitat de Deontologia i Afers Interns del cos els va obrir un expedient disciplinari a l'estiu en detectar indicis d'aquesta presumpta actuació irregular en la intervenció d'articles de manters. Llavors, se'ls va apartar de la unitat com a mesura cautelar, van quedar sense sou i feina, i es va portar el cas a la Fiscalia.

Al setembre, el jutjat número 6 de Barcelona va desestimar el cas en no trobar-hi prou indicis, però la unitat ha mantingut la investigació interna per una falta greu o molt greu i les mesures cautelars decretades. Segons ha avançat "El matí de Catalunya Ràdio", intenten esbrinar si els agents es van quedar aquests articles, i què n'haurien fet.

Segons fonts d'aquesta unitat de control intern de la Guàrdia Urbana, que garanteix el bon funcionament de les actuacions policials, els agents no s'haurien quedat ni diners ni llaunes, sinó productes dels que s'anomenen "de gènere abandonat", és a dir, aquells objectes que els manters deixen a terra quan fugen en veure acostar-se la policia.

Es tracta d'uns productes decomissats que, segons els protocols, la policia ha de requisar, posar-los en bosses d'escombraries i precintar-les, per si després són necessaris en alguna investigació de robatori, falsificació o per delictes industrials, per exemple.

Si quan es resolgui l'expedient es determina que els agents han comès una falta molt greu, podrien ser expulsats del cos.

La Guàrdia Urbana manté la suspensió de sou i feina als agents que presumptament s'haurien quedat material requisat (CCMA)


Els manters asseguren que no és el primer cop

Lamine Bathily, un dels portaveus del Sindicat de Manters, assegura que els venedors s'han trobat diverses vegades en situacions similars: "Fa temps que ho vivim, és el joc de la Guàrdia Urbana". I posa el seu cas com a testimoni: "Per exemple, quan jo venia rellotges, quan m'agafava la Guàrdia Urbana, es quedaven els rellotges automàtics, i jo em quedava els de piles".

La Guàrdia Urbana nega que hi hagi més casos i assegura que, si en detecta, tornarà a obrir expedients.

Justament a l'agost, quan va començar aquesta investigació, els manters de Barcelona van denunciar el retorn d'una persecució policial "brutal" que, segons ells, no patien des d'abans de la pandèmia de la covid del 2020.

Un portaveu del Sindicat de Venedors Ambulants, Lamine Sarr, va assegurar que, a l'estiu, la policia s'havia tornat "més violenta" i que notaven més pressió de la Guàrdia Urbana, que els "perseguia" i els requisava "moltíssims materials". El tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, va assegurar que aquesta "pressió" sobre la venda al carrer no autoritzada continuaria, i que els agents tenien indicacions "precises" de "combatre" la venda il·legal perquè els manters no poguessin continuar "el negoci".

 

ARXIVAT A:
JudicialPolicialGuàrdia Urbana
Anar al contingut