Taylor Swift en un concert a Las Vegas, Estats Units, al mes de març (Casey Flanigan/Europapress)

"Swifterature", un curs universitari sobre literatura a partir de les lletres de Taylor Swift

La Universitat de Gant, a Bèlgica, oferirà a partir del setembre un curs sobre la relació entre referents de la literatura anglesa i les lletres de la cantant nord-americana
Redacció Actualitzat
TEMA:
Literatura

Taylor Swift aterra al món acadèmic europeu. La Universitat de Gant, a Bèlgica, oferirà un curs de literatura inspirat en les cançons de la cantant i compositora nord-americana Taylor Swift.

És una proposta de la professora de literatura anglesa Elly McCausland, que s'ha declarat "swiftie" i ja fa temps que escriu el blog "Swifterature" sobre les al·lusions literàries que es poden trobar a les lletres de la cantant, que recentment ha aconseguit un nou rècord: ser l'artista femenina amb més àlbums número 1.

Pretén donar una nova mirada a la literatura anglesa, des de la literatura medieval fins a la contemporània, a través de les lletres de l'artista nord-americana, que acostuma a fer al·lusions a textos literaris canònics. Per tant, no es tracta només d'estudiar els textos de Swift, sinó d'arribar a altres autors a partir de les seves cançons.

Swift recollint un premi Brit el 2021 (Ian West/Europapress)

Els grans èxits de Taylor Swift es poden relacionar amb textos de Robert Frost, Charlotte Brontë, Emily Dickinson o Charles Dickens, i també d'obres com "Peter Pan", "Alícia al país de les meravelles" o "Romeu i Julieta" de Shakespeare.

Per exemple, detalla McCausland, a la cançó "The great war" utilitza la Primera Guerra Mundial per parlar sobre el desamor tal com ho fa l'escriptora Sylvia Plath en un dels seus poemes, "Daddy", on utilitza l'holocaust per parlar sobre la problemàtica relació amb el seu pare.

L'apropiació de la guerra o l'holocaust per fer-ne una metàfora per acabar parlant de l'amor i la pèrdua té incomptables paral·lelismes en la literatura.

L'artista nord-americana, Taylor Swift, en un concert a Madrid aquest any (Shanna Madison / Europapress)

El mateix passa a la cançó de "Mad woman", que vincula el patriarcat i la salut mental, i es pot relacionar amb el conte "El paper de paret groc" de l'escriptora nord-americana Charlotte Perkins Gilman.

La música de Swift aborda grans temes de la literatura universal que també han tractat els grans autors com l'amor, el desamor o la salut mental. Utilitzant l'obra de Swift com a trampolí, recull la pàgina de la Universitat de Gant, "explorarem el feminisme literari, l'ecocrítica o personatges literaris com l'antiheroi."

Èxit i crítiques

McCausland ha explicat que no havia rebut mai tants correus electrònics interessant-se per un curs. Li han escrit estudiants de la Universitat de Gant, però també d'altres universitats, i fins i tot persones que no són estudiants.

La proposta de McCausland ja ha rebut crítiques a les xarxes socials, però la professora explica a The Guardian que això posa sobre la taula el debat sobre què és literatura. Una qüestió que ja va sorgir quan van atorgar el Premi Nobel de Literatura al músic i cantautor Bob Dylan.

A tall d'exemple, McCausland contesta aquest tuit on es qüestiona que es vinculi Swift amb la literatura:


Malgrat que és el primer curs dedicat a Swift en una universitat europea, McCausland s'ha inspirat en un curs que s'imparteix des del 2022 a la Universitat de Nova York i que tracta sobre l'evolució de l'obra de la cantant.

A més, la Universitat de Texas i la de Copenhaguen, a Dinamarca, van dedicar cursos a l'obra de Beyoncé i el feminisme negre.

 

ARXIVAT A:
Literatura Música
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut